/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/STUDIU/ Drepturile omului sunt slab promovate și nu pot fi apărate în stânga Nistrului

16 august 2018, ora 14:37

În studiu se amintește că în 2015 a fost interzis accesul membrilor Asociației Promo-LEX în partea stângă a Nistrului, iar puținele organizații independente din regiune sunt sub o monitorizare strictă din partea presupusului serviciu de securitate local. Politicile publice și strategiile promovate de către autoritățile constituționale moldovenești pentru apărarea drepturilor omului, nu își ating scopul. Administrația de la Tiraspol nu se face responsabilă de abuzurile pe care le comite și care încalcă grav drepturile omului.

Studiu relevă faptul că în prima jumătate a anului, Federația Rusă a continuat să joace rolul decisiv în consolidarea regimului de la Tiraspol, oferind suport social, economic, politic și militar, contrar normelor de drept internațional. Federația Rusă a alocat regiunii ajutor umanitar de 435 de milioane de ruble. Grupul Operativ al Trupelor Ruse a continuat să ofere lecții de patriotism tinerilor din regiune, a antrenat elevii „școlii suvoroviste” de la Tiraspol, defilează nestingherit și efectuează manevre militare fătă niciun impediment.

Acordarea netransparentă a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiune rămâne o tendință obișnuită. La începutul anului a fost simplificată procedura de obținere a acestei cetățenii. În presă au apărut și mărturii precum că în localitățile din raioanele de est este încurajată şi favorizată procedura de obținere a cetățenii ruse. Informația însă nu poate fi verificată deoarece teritoriul rămâne închis pentru monitorizare. Noii cetățeni ruși sunt înrolați în structurile paramilitare, nu sunt protejați împotriva abuzurilor și nu sunt apărați când li se încalcă drepturile.

În studiu se mai spune că, în prima jumătate a anului, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ruși, însă respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană nu a fost printre subiectele abordate, deși anterior Asociația Promo-LEX a adresat demersuri în acest sens. Autorii studiului amintesc despre vizita în regiune a expertului ONU Thomas Hammarberg, care a subliniat că numărul mare de arest și încarcerare, precum și condițiile de detenție precare, rămân o problemă majoră. Violenta în familie este răspândită. Situația romilor a fost apreciată ca fiind gravă și îngrijorătoare.

Potrivit studiului, dialogul Misiunii OSCE din Moldova cu ONG-urile lipsește. Misiunea evită orice contact cu ONG-urile care au semnat declarații prin care au atenționat asupra unor probleme grave din regiunea transnistreană. În perioada monitorizată, administrația de la Tiraspol s-a evidențiat prin mai multe decizii controversate. Una dintre ele a vizat interzicerea tratamentului de către specialiștii organizațiilor străine pentru pacienții cu boli periculoasele. O altă decizie cu efecte negative a fost modificarea „Codului Vamal” și introducerea așa numitei „viniete”. Intrarea în vigoare a „legii privind investițiile în regiunea transnistreană” a avut loc pe fundalul abuzurilor structurilor de forță locale împotriva antreprenorilor.

„Misiunea noastră ca organizație și ca apărători ai drepturilor omului rămâne de a monitoriza cel puțin de la distanță situația ce ține de respectarea drepturilor omului în acest teritoriu. Trebuie să continuăm a bate alarma că în acest teritoriu locuiesc sute de mii de oameni care au aceleași drepturi care oricare dintre noi”, a spus președintele Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, implementat de către Asociația Promo-LEX, cu suportul National Endowment for Democracy (NED). Lansarea studiului a fost organizat cu suportul financiar oferit de National Endowment for Democracy și Fundația Pentru o Societate Deschisă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram