Ambasada Ucrainei la Chișinău se declară îngrijorată de recentele manevre militare ale trupelor ruse din regiunea transnistreană, în cadrul cărora s-a exersat trecerea râului Nistru.

„Ambasada Ucrainei în Republica Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la acțiunile provocatoare ale Federației Ruse în încălcarea regimului de securitate a zonei din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în special, prin prezența neautorizată în perioada 14-15 august 2018 de personal și echipament militar al Grupului Operativ al Forțelor Ruse în Zona de Securitate, punerea în aplicare a măsurilor, asociat cu forțarea râului Nistru și obstrucționarea îndeplinirii atribuțiilor de către forțele de menținere a păcii și reprezentanții Misiunii OSCE”, se spune într-un comentariu al ambasadei pe pagina de facebook.

Potrivit aceleiași note, neglijarea de către partea rusă a prevederilor acordului de încetare a focului din 21 iulie 1992, care determină regimul de funcționare a zonei de securitate, precum și neîndeplinirea de către Rusia a obligațiilor sale subminează încrederea între participanții la procesul de negociere și continuă să escaladeze tensiunile din regiune.

„Aceste acțiuni ale Rusiei confirmă din nou necesitatea unei retrageri complete și necondiționate a trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la Istanbul din 1999 al OSCE”, se mai spune în comentariu.

Anterior și Misiunea OSCE în Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiul militar de trecere a râurilor desfășurat în Zona de Securitate de către Grupul Operațional al Forțelor Ruse la 14 și 15 august.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!