/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ PDM cere mai multor instituții investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska, PAS și Platforma DA

missing
22 august 2018, ora 09:56

Drept motiv al adresării a fost recenta expulzare a Ludmilei Kozlowska de pe teritoriul Poloniei şi al Uniunii Europene şi acuzaţiile apărute contra acesteia, „în mod deosebit obţinerea de finanţări dubioase din Federaţia Rusă şi complicitate cu serviciile de informaţii ruseşti”, se spune în comunicatul PDM.

Astfel, potrivit comunicatului, deputaţii democraţi s-au adresat mai multor instituții de stat în baza informațiilor apărute în presă, conform cărora Ludmila Kozlowska şi Fundaţia Otwarty Dialog ar fi derulat activităţi de lobby pentru Veaceslav Platon, actualmente condamnat la Chişinău. „De asemenea, tot din informaţiile de presă rezultă că lideri politici de opoziţie precum Andrei Năstase şi Maia Sandu o cunosc pe Ludmila Kozlowska şi au participat la evenimente organizate în străinătate de către aceasta şi Fundaţia ei”, se precizează în comunicat.

Potrivit deputaților PDM, astfel de lucruri sunt foarte alarmante și de aceea consideră că întreaga situație necesită atenție maximă din partea instituțiilor statului și măsuri în consecință. „Nu trebuie admis ca statul Republica Moldova să fie vulnerabilizat de către persoane precum Ludmila Kozlowska, posibil și cu complicitatea unor politicieni autohtoni pentru care par a fi mai importanți banii și avantajele politice decât interesul național”, se spune în scrisoare.

Deputaţii PDM au trimis scrisori către Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Comisia Electorală Centrală, solicitând răspunsuri scrise cu privire la concluziile verificărilor şi măsurile luate.

Precizăm că potrivit Newsmaker, știri despre deportarea din UE a Lyudmila Kozlovskaya a apărut pe mai multe site-uri care sunt considerate a fi controlate sau loiale Partidului Democrat. Fiecare publicație susține că Kozlovskaia este un „lobbyist al partidelor PAS și platformei DA” și că a fost „deportată din UE pentru legătura cu serviciile rusești speciale”.

Potrivit sursei citate informația că Kozlovskaia a fost deportată pentru “o relație strânsă cu serviciile speciale rusești”, autorii publicațiilor o fundamentează în baza afirmațiilor unor „experți” anonimi, referiri la anumite publicații din presa poloneză și „raportul Parlamentului European”, care este, de fapt, un articol al bloggerului polonez Marcin Rey, care se află în conflict cu fundția lui Kozlovskaia.

Kozlovskaia, însăși comentând incidentul, a declarat că motivul deportării a fost că guvernul polonez i-a inclus numele în Sistemul de Informații Schengen (SIS), cu o cerere de interzicere a intrării în UE. „O astfel de listă include în special criminali periculoși. Astfel, disidența este acum percepută în Polonia “, a scris ea pe Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram