/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Filip cere tragerea la răspundere a persoanelor care au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate

missing
22 august 2018, ora 14:48

Afirmația a fost făcută în cadrul ședinței unde a fost examinată implementarea reformei sistemului de determinare a dizabilității și au fost constatate mai multe constrângeri și bariere în realizarea acesteia, inclusiv rezistență din interiorul sistemului.

În prezent, gradul de dizabilitate este stabilit de către 15 echipe de experți, activitatea acestora fiind verificată de 3 Comisii de control. Potrivit informaților prezentate, unele echipe examinează și pregătesc circa 700 de dosare pe lună, în timp ce altele – doar 100. Premierul a menționat că acest fapt ridică multe semne de întrebare și a solicitat ca activitatea echipelor de experți să fie evaluată corect și obiectiv. Astfel încât cei care lucrează eficient să fie încurajați, iar cei care tărăgănează procesul de muncă, creează impedimente cetățenilor, să fie dizolvate prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind create altele în loc.

Premierul a cerut ca reforma sistemului de determinare a dizabilității să fie dusă până la capăt și să fie înlăturate constrângerile care mai există. Astfel, s-a decis că din 3 septembrie curent va fi interzisă completarea manuală a dosarelor privind determinarea dizabilității, datele persoanelor find introduse în sistemul informațional automatizat. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de determinare a dizabilității pentru a exclude orice marjă de eroare, iar Comisiile de control vor fi subordonate direct Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reforma sistemului de determinare a dizabilității a început în aprilie 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram