/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Primăria satului Măgdăcești a cumpărat o clădire de la soțul primăriței cu 1,6 mln de lei. Ce spune funcționara

missing
22 august 2018, ora 17:12

La 10 mai 2018, Consiliul sătesc Măgdăceşti, a aprobat cumpărarea unui imobil din centrul localităţii pentru construcţia grădiniţei de copii „în vederea acordării serviciilor educaţionale de calitate şi instituţionalizarea a 120 de copii”. Suma tranzacţiei votate de 10 din cei 15 consilieri locali a fost de 1,6 milioane de lei. În scurt timp, la 4 iunie 2018, a fost semnat un contract de vânzare-cumpărare. În aceeaşi zi, terenul cu o suprafaţă de 20 de ari şi clădirea de aproape 761 m.p. au fost înregistrate pe numele autorităţilor publice locale.

Soţul primarei a cumpărat clădirea în 2006 cu 300 de mii de lei

Cei 1,6 milioane de lei au ajuns din conturile Primăriei Măgdăceşti, în conturile familiei primarei din localitate, vânzător fiind Victor Cojocaru, soţul Liubei Cojocaru, primară a satului Măgdăceşti din anul 2011. Acesta a achiziţionat terenul şi clădirea în 2006, în urma unei licitaţii, plătind aproximativ 24 de mii de USD, echivalentul a 300 de mii de lei la cursul MDL/USD din ianuarie 2006. Astfel, 12 ani mai târziu, Cojocaru a obţinut un profit de aproximativ 1,3 milioane de lei de pe urma tranzacţiei cu Primăria condusă de soţia sa. Acesta susţine că legăturile de familie nu au avut vreo atribuţie la înfăptuirea afacerii şi că, nici el, nici soţia sa nu au influenţat consilierii să-şi dea votul pentru achiziţionarea clădirii şi a terenului fostei şcoli.

„Clădirea a fost scoasă la vânzare toamna trecută, cu 75 de mii de euro (circa 1,5 milioane de lei). Nu contează cine e la Primărie. Dacă Primăria a considerat că are nevoie, a cumpărat. Dna primar n-are nicio atribuţie cu ce s-a făcut la Consiliu. Totul a fost legal. Acesta e preţul de piaţă real”, a zis Victor Cojocaru.

Liuba Cojocaru, primara de Măgdăceşti, susţine că tranzacţia dintre autorităţile publice locale şi familia ar fi o „coincidenţă” şi că totul s-ar fi produs transparent, legal. Ea precizează că familia sa ar fi luat un credit bancar pentru a reuşi să achite pentru clădirea cumpărată în 2006.

„Noi, primăria, am fost cointeresaţi. Să vă spun sincer, persoana fizică nu ne-a rugat. Noi am fost cointeresaţi să cumpărăm obiectul ăsta ca să ne asigurăm. Când spun noi, eu vorbesc despre Primărie. Noi, Primăria, am rugat persoana fizică…. (care este soţul dvs?, n.r.) Nu are importanţă. Asta e o coincidenţă. Putea să fie altcineva. Cu asta noi am rezolvat întrebarea Primăriei. Asta-i chestia. Jumătate de an acest obiect a fost inspectat. S-au făcut audieri publice, s-a plasat pe site, s-a făcut transparenţă totală”, adaugă Liuba Cojocaru, susţinută şi de secretara Consiliului, Svetlana Bâtlan, care a fost însărcinată să semneze contractul de vânzare/cumpărare. „totul a fost transparent. Nimeni nu a făcut presiuni asupra mea”, zice aceasta.

Citiți continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram