/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Pavel Filip, despre furtul miliardului: „Procurorii îi cunosc pe toți cei implicați”

25 august 2018, ora 19:33

„Cea mai mare speculație este că acum se va spăla miliardul furat din băncile din Republica Moldova. Vă asigur că procurorii au avansat și îi cunosc pe toți cei implicați și canalele prin care au fost scoși acești bani. Totodată, documentul prevede că nimeni care a lucrat în aceste bănci, niciunul din funcționarii statului, de la deputați la miniștri, începând cu anul 2009, nu poate beneficia de această lege. Cei care pot beneficia, își pot declara banii pe care i-au obținut prin neplata unor impozite. Nicidecum aici nu pot ajunge banii care nu pot fi justificați”, a spus Filip.

Premierul a calificat acuzațiile aduse drept speculații folosite de unii politicieni în campania electorală. „Această lege este mult mai dură decât cele care au fost aplicate în multe țări europene și în SUA. Este o practică internațională care a existat în multe țări. Am avut grijă să fie mult mai dură, mult mai exigentă, de aceea au fost excluse un șir de categorii de funcționari care pot beneficia de această lege, iar banii declarați vor fi verificați foarte strict”, a afirmat Pavel Filip.

Amintim că, după aprobarea de către Parlament a legii date au reacționat dur mai multe organizații internaționale și ONG-uri locale care au anunțat că prin legile date se legitimează furtul și corupția. În același timp, menționăm că pachetul de legi a fost votat în două lecturi cu votul a 56 de deputați din fracțiunile Partidului Democrat și Partidului Popular European, în lipsa deputaților din opoziție care au părăsit rând pe rând sala plenului în semn de protest.

Legea privind declararea voluntară a averii și stimularea fiscală prevede, printre altele, că persoanele fizice care nu și-au publicat toate bunurile și veniturile le pot declara, până în luna februarie 2019, urmând să ofere în bugetul de stat 3 la sută din valoarea totală a bunurilor sau a mijloacelor financiare nedeclarate. În această lista nu intra însă mai multe categorii de demnitari și funcționari. Principalele modificări ale legii date vor intra în vigoare la data de 1 octombrie 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram