La 27 august a.c., câteva portaluri au publicat informații false în care au afirmat că liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) Andrei Năstase ar fi fost surprins în „ipostaze delicate” alături de lidera PAS Maia Sandu, în timpul evacuării forțare a protestatarilor de către forțele de ordine, pe care ar fi „prins-o de un sân”. În realitate, în secvența video plasată pe rețelele sociale se poate vedea că cel mai aproape de lidera PAS, în acel moment, a fost unul din polițiștii în civil care încercau să evacueze protestatarii.

Nastase se ţine de un loc… de Maia. Vezi cum au fost surprinși cei doi”, „Andrei Năstase surprins, astăzi, într-o ipostază delicată alături de Maia Sandu”, „Năstase a prins-o de un sân pe Maia Sandu în timp ce se lupta cu forțele de ordine” – sunt titlurile textelor distribuite pe 27 august de site-urile Stiridinmoldova.com, Livenews.md și Actual.md, cunoscute pentru transmiterea unor informații distorsionate și manipulatorii, în special în ce-i privește pe liderii PAS și PPDA. Inițial, informația a apărut pe Stiridinmoldova.com, fără a fi prezentate alte detalii de la incident. Ulterior, ea a fost preluată integral de Livenews.md și Actual.md, cu mici modificări în titlu, iar textul a fost distribuit în mai multe grupuri din rețelele sociale.

Dovada video a falsului

„Scena” pe care s-au focusat aceste site-uri și au considerat că ea prezintă interes pentru publicul larg a avut loc în dimineața de 27 august 2018, când poliția a evacuat protestatarii din fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, inclusiv pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase. În înregistrarea video, disponibilă în rețeaua Facebook, se vede (minutul 1:03) că, de fapt, persoana care o atinge pe Maia Sandu este unul dintre polițiștii în civil care evacuau protestatarii (persoana în chipiu de culoare albă), iar Andrei Năstase încearcă s-o protejeze.

Viorica Zaharia: „Subproduse date drept jurnalism invadează mediul online. Ocoliți-le!”

Contactată de Stopfals.md, experta media Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, și-a exprimat regretul că sunt difuzate materiale de proastă calitate care promovează falsurile. „Vorbim despre niște subproduse date drept jurnalism, de care e tot mai plin online-ul. Printr-o astfel de pseudo-știre care reprezintă, de fapt, un fals, se încearcă „distrarea” publicului cu fapte considerate picante, scopul final fiind discreditarea oponenților politici. Și limbajul textului, care e departe de stilul neutru și decent caracteristic știrilor, arată care este scopul real al publicării acestora. Cititorii ar trebui să ocolească și chiar să denunțe public această manieră a unora de a face amatorism în jurnalism”, a explicat experta.

A doua zi după publicarea informației, Actual.md a șters textul respectiv, comunicând că site-ul „nu agreează știrile cu tentă sexistă, nici la categoria mondenă și nici la cele de actualitate”. Site-ul nu a explicat cum anume acest text a ajuns să fie publicat și nici nu și-a cerut scuze pentru difuzarea unui fals. Viorica Zaharia consideră că ar fi corect ca site-ul să-și ceară scuze atât de la persoanele vizate direct în articolul respectiv, cât și de la public.

Notă: Conform instrumentului online de verificare a locației serverelor, resurselor web – Whois.domaintools.com, site-urile Stiridinmoldova.com, Livenews.md și Actual.md sunt înregistrate pe servere din SUA, dar nu există informații despre cine sunt proprietarii acestora. Doar pe unul din site-uri este indicat numele unei persoane de contact.

Rodica Malic/Stopfals.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!