/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

„Pretinșilor jurnaliști...”. Marina Tauber răspunde la declarația ONG-urilor de media care condamnă faptul că jurnaliștii au fost împiedicați să reflecte evenimentele din 26-27 august

29 august 2018, ora 10:46

„ONG-urile de media, care condamnă și sunt din nou îngrijorate de împiedicările presei din partea noastră, cum zic ei, întru reflectarea evenimentelor care s-au desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, în data de 26 august, Vă îndemn să priviți cu atenție materialul video, unde se vede clar cum reporterul de la Radio Europa Liberă a fost cel care m-a împins. Și acum Vă pun întrebarea – avea el oare acest drept?! Îmi rezerv dreptul de a înainta o plângere în instanțele competente, pentru a-mi apăra drepturile”, a scris Tauber pe pagina sa de facebook.

În același timp. ea se adresează jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă și Radio Europa Liberă pe care îi numește „pretinși”. „Până a aduce acuzații în adresa mea, Vă rog respectuos să țineți cont de codul deontologic al jurnalistului și etica profesională! Sunteți indignați de faptul că v-am răspuns tăios și în aceeași manieră, în care voi ați insistat pe acuzații nefondate, lipsite de orice temei juridic. În primul rând, v-a interesat de ce am ieșit la proteste și dacă acțiunea noastră a fost una autorizată. Răspunsul v-a fost oferit de liderul Partidului Politic „Șor”, dl Ilan Șor. Dacă ați sta bine cu legea, ați cunoaște faptul că, în cazul în care o astfel de acțiune nu este legală, este automat stopată de forțele de ordine. Or, ieșirea noastră în stradă a fost conform legii și vă mai amintesc de faptul că fiecare cetățean are dreptul la libera întrunire”, afirmă Tauber.

În privința faptului că a fost înconjurată de body-guarzi, ea susține că „cine o cunoaște, poate afirma cu certitudine că paza mea îmi este asigurată de propria-mi conștiință și nu am ce ascunde”. Potrivit ei, este dreptul ei de cine și cum am fost înconjurată. „Inclusiv, și de data aceasta mi-au fost alături responsabilii , conducătorii Organizațiilor noastre Teritoriale și aripa tânără a Partidului, cărora țin să le mulțumesc pentru grija și faptul ca m-au susținut și de această dată”, susține Tauber.

În același timp, vicepreședinta Șor afirmă că niciun cod nu permite jurnaliștilor „să încălcați spațiul intim al persoanei și să mă forțați, prin lipsa unui bun-simț, să fac uz de tonul care nu îmi este caracteristic.
Ar fi bine să aveți pe masă, fiecare dintre voi, Codul Deontologic și să verificați informațiile nu doar de la sursele care vă plătesc și vă întrețin. Și încă ceva: un jurnalist, care se respectă, este obiectiv și echidistant. Ne vedem la proteste! Pentru că NOI avem ce spune!”, a scris Tauber.

Amintim că, organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat jurnaliștii de la mai multe instituții de presă să reflecte evenimentele care s-au desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în zilele de 26 și 27 august, legate de proteste și consemnarea a 27 de ani de independență a Republicii Moldova. Totodată, condamnăm inacțiunile reprezentanților poliției care nu au intervenit pentru oprirea abuzurilor împotriva reporterilor din partea gărzii de corp a lui Ilan Șor și nu au garantat dreptul constituțional al jurnaliștilor de a-și exercita profesia.

Precizăm că două jurnaliste de la TV8, Natalia Morari a încercat de cinci ori să intre la această manifestație, dar n-a fost lăsată de cordonul poliției. Iar, jurnalista Mariana Rață a scris pe o rețea socială că, deși a prezentat legitimația de jurnalist, poliția i-a interzis să treacă de gardul instalat temporar în jurul Guvernului, pe motiv că nu deținea o „legitimație albastră”.

În acest context, ONG-urile de media cer Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri, iar conducerii Ministerului Afacerilor Interne să desfășoare o investigație proprie pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram