În urma unei explozii în centrul orașului Donețk a murit liderul separatist al autoproclamatei Republicii Populare Donetsk, Alexander Zakharchenko. Așa zisele autorități din regiune au reținuți „sabotori ucraineni” sub bănuiala că ar fi organizat asasinatul, scrie tvrain.

Explozia a avut loc la ora 17:30 în cafeneaua “Separ”, care se află la 200 de metri de reședința lui Zakharchenko și aparține șefului gardei sale. El însuși vizita rar localul. Liderul DNR a fost rănit în cap, a declarat o sursă pentru RIA Novosti. Alte trei persoane, inclusiv ministrul impozitelor și veniturilor din cadrul DNR, Alexandru Timofeev, au fost spitalizați.

Așa zisele autorități din regiune, potrivit Interfax, au reținut sub bănuiala că au organizat asasinatul pe „sabotori ucraineni și persoane conexe”. Aceștia se aflau în mașină pe bulevardul lui Bogdan Khmelnitsky, stradă pe care era blocat traficul.

Autoritățile autoproclamatei Republicii Populare Democrate din Ucraina au declarat că incidentul este un act terorist. Intrarea și ieșirea din Donetsk au fost închise, în regiune a fost declarată stare de urgență și doliu de trei zile.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova, a declarat că „regimul de la Kiev” se află în spatele uciderii lui Zakharchenko. Această încercare „anulează” eforturile întreprinse de Rusia și comunitatea mondială pentru a soluționa conflictul din estul Ucrainei, a declarat președintele Dumei de Stat Vyacheslav Volodin. Potrivit deputatului Leonid Slutsky, Ucraina ar fi activizat activitatea trupelor armare la granița cu cele două republici autoproclamate.

Serviciul de Securitate al Ucrainei neagă acuzațiile de implicare în încercarea de asasinat și declară că au în vedere două versiuni – despre uciderea lui Zakharchenko de serviciile speciale rusești și despre “conflictele interne ale militanților, legate în primul rând de redistribuirea afacerilor”.

Anterior, a fost raportat în mod repetat despre încercările de asasinare a lui Zakharchenko. Ministerul Securității de Stat al Republicii Donetsk în 2016 l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, că a dat ordin de a-l elimina fizic liderul republicii autoproclamate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!