/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Stare de urgență în Donețk după ce liderul separatist Alexandr Zakharchenko a fost ucis

31 august 2018, ora 20:53

Explozia a avut loc la ora 17:30 în cafeneaua “Separ”, care se află la 200 de metri de reședința lui Zakharchenko și aparține șefului gardei sale. El însuși vizita rar localul. Liderul DNR a fost rănit în cap, a declarat o sursă pentru RIA Novosti. Alte trei persoane, inclusiv ministrul impozitelor și veniturilor din cadrul DNR, Alexandru Timofeev, au fost spitalizați.

Așa zisele autorități din regiune, potrivit Interfax, au reținut sub bănuiala că au organizat asasinatul pe „sabotori ucraineni și persoane conexe”. Aceștia se aflau în mașină pe bulevardul lui Bogdan Khmelnitsky, stradă pe care era blocat traficul.

Autoritățile autoproclamatei Republicii Populare Democrate din Ucraina au declarat că incidentul este un act terorist. Intrarea și ieșirea din Donetsk au fost închise, în regiune a fost declarată stare de urgență și doliu de trei zile.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova, a declarat că „regimul de la Kiev” se află în spatele uciderii lui Zakharchenko. Această încercare „anulează” eforturile întreprinse de Rusia și comunitatea mondială pentru a soluționa conflictul din estul Ucrainei, a declarat președintele Dumei de Stat Vyacheslav Volodin. Potrivit deputatului Leonid Slutsky, Ucraina ar fi activizat activitatea trupelor armare la granița cu cele două republici autoproclamate.

Serviciul de Securitate al Ucrainei neagă acuzațiile de implicare în încercarea de asasinat și declară că au în vedere două versiuni – despre uciderea lui Zakharchenko de serviciile speciale rusești și despre “conflictele interne ale militanților, legate în primul rând de redistribuirea afacerilor”.

Anterior, a fost raportat în mod repetat despre încercările de asasinare a lui Zakharchenko. Ministerul Securității de Stat al Republicii Donetsk în 2016 l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, că a dat ordin de a-l elimina fizic liderul republicii autoproclamate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram