O instanţă din Myanmar a condamnat doi jurnalişti Reuters la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi cu privire la secrete de stat în timpul investigării violenţelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, informează Reuters şi BBC, citat de Mediafax.

Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo de 28 de ani, au colectat dovezi privind execuţia a zece militanţi Rohingya de către armata din satul Inn Din din nordul statului Rakhine.

Reporterii au spus instanţei că doi ofiţeri de poliţie le-au înmânat documente la un restaurant din nordul oraşului Yangon, cu câteva momente înainte ca alţi ofiţeri să-i aresteze.

Apărătorii libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor Reuters.

„Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi pentru presa de pretutindeni”, a declarat redactorul şef al Reuters Stephen J Adler.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliţie.

Verdictul din Myanmar în cazul reporterilor Reuters “profund îngrijorător”

Ambasadorul SUA în Myanmar s-a declarat dezamăgit de verdictul tribunalului din Myanmar, doi jurnalişti Reuters fiind condamnaţi la şapte ani de închisoare pentru încălcarea unei legi privind secretele de stat, informează Reuters. T

“Sunt trist pentru Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi familiile lor, dar şi pentru Myanmar”, a declarat Scot Marciel. “Este profund tulburătoare pentru toţi cei care s-au luptat atât de mult pentru libertatea presei. Cred că trebuie să cerem ca acest proces să crească sau să diminueze încrederea pe care o au oamenii din Myanmar în sistemul lor de justiţie”, a adăugat acesta. Reprezentantul Marii Britanii la Myanmar a declarat că a fost “extrem de dezamăgit” de decizie. “Vorbind în numele guvernului britanic, dar şi în numele statelor membre ale Uniunii Europene, suntem extrem de dezamăgiţi de acest verdict”, a declarat ambasadorul britanic Dan Chugg. “Libertatea de exprimare şi supremaţia legii sunt fundamentale într-o democraţie, iar acest caz a pus o umbră astăzi asupra ambelor”, a mai spus acesta.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!