Unul dintre avocatii lui Veaceslav Platon s-a ales cu un deget rupt dupa ce ieri, in timpul intrevederii cu clientul sau, in sala au dat buzna mascatii de la Pantera. Intre timp, Administratia Nationala a Penitenciarelor neaga ca ar fi aplicat forta in raport cu aparatorii lui Platon. Institutia precizeaza ca a fost nevoie de ajutorul mascatilor pentru ca avocatii nu voiau sa plece, desi vizita s-ar fi incheiat deja. Uniunea Avocatilor condamna acest caz.

Avocații spun ca angajații de la Pantera au dat năvală după ce apărarea a refuzat să părăsească penitenciarul până la venirea unui medic pentru a-l examina pe Platon, care ar fi fost agresat anterior.

S-au năpustit toți colaboratorii Pantera și l-au băgat într-un colț și au început să-l bată și eu în momentul acela mă aflam și eu mă aflam în preajmă și s-a primit că m-au lovit și pe mine”, Elena Leanca, avocatul lui Veaceslav Platon

Unul din mascați ar fi încercat să smulgă din mâna avocatului geanta cu acte ale lui Veaceslav Platon.

Mi-a împins degetul mare cu forță până deja eu nu am mai putut să rezist de durere și am scăpat geanta jos. Am solicitat ambulanța fiindcă mă simțeam rău. Deja mi se învârtea capul, aveam grețuri și amețeli la urechi”, Elena Leanca, avocatul lui Veaceslav Platon

Avocații spun că Veaceslav Platon a solicitat medicul încă pe 24 august, iar până astăzi nu a fost consultat de un specialist.

Noi am insistat să vină medicul să examineze pacientul, a fost refuzat. După asta noi am insistat să fie chemată ambulanța, au intrat colaboratorii detașamentului special Pantera”, Alexandru Bodnariuc, avocatul lui Veaceslav Platon

Contactat telefonic, șeful penitenciarului numărul 13, Igor Pîntea, a refuzat să vorbească cu reporterul TV8. De cealaltă parte, Autoritatea Națională a Penitenciarelor a emis un comunicat în care spune că avocații ar fi încălcat regimul intern al penitenciarului.

Aproximativ la ora 17:00 avocații au fost preveniți că programul penitenciarului se încheie, fiind rugați să părăsească instituția. Imediat, deținutul Platon, cât și avocații au manifestat un comportament agresiv, provocator, folosind cuvinte obscene în adresa personalului instituției, dar și amenințări cu răfuială fizică personală, inclusiv la adresa membrilor familiilor angajaților instituției penitenciare. (…) Astfel, angajații penitenciarului aflați în exercițiul funcțiunii au fost nevoiți să aplice legal forța fizică față de deținutul Platon, cu escortarea ulterioară în celula de detenție, fapt ce a fost documentat potrivit legislației.”, se spune în comunicatul de presă.

Instituția precizează însă că față de avocați nu a fost aplicată forța fizică, iar toate acuzațiile acestora sunt false. Pe de altă parte, reprezentanții Uniunii Avocaților au condamnat acțiunile angajaților Pantera și spun că urmează să ia o decizie cum vor acționa în continuare la ședința consiliului uniunii.

„Este vorba despre o încălcare a unor principii fundamentale a dreptului la un proces echitabil. Este o imixtiune extraordinar de gravă în activitatea unui avocat. Cred că ar trebui în regim de urgență de sesizat avocatul poporului”, Emanoil Ploșniță, președintele uniunii avocaților

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de pușcărie în dosarul fraudelor de la BEM. El a fost recunoscut vinovat pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Ulterior, acesta a mai primit 12 ani de detenție în dosarul companiilor de asigurări și a tentativei de corupere a mascaților de la ”Pantera”. În prezent dosarul se află pe masa magistraților Curții de Apel.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!