Dosarul în privința unui angajat al Serviciului Cadastral Teritorial Cahul și a altor trei persoane a fost transmis în judecată, acestora fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art. 328, 190 și 361 Cod penal. Potrivit procuraturii anticorupției, cele trei persoane fiind ajutate de către funcționarul responsabil de înregistrarea drepturilor asupra bunurilor imobile, au pus la cale o schemă prin care au deposedat câțiva locuitori ai orașului Cahul de dreptul de proprietate asupra a două apartamente, astfel cauzându-le un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Organizatorii schemei au atribuit unei persoane o identitate falsă, confecționând în acest sens un buletin de identitate fals și două hotărâri judecătorești ale Curții de Apel Cahul prin care i-a fost recunoscut acestuia dreptul de proprietate asupra a două apartamente.

În continuare, inculpații urmărind ascunderea infracţiunii, precum și faptul ca imobilele să nu mai poată fi redobândite de către proprietarii legali, totodată având scopul obţinerii de beneficii materiale, au vândut imobilele respective altor persoane, care ulterior le-au înstrăinat de mai multe ori.

Prin urmare, funcționarului implicat în schemă, obligat să verifice documentele pentru determinarea autenticităţii lor la înregistrarea drepturilor asupra bunurilor imobile, care nu își recunoaște vina în săvârșirea infracțiunii, i se incriminează depășirea atribuțiilor de serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari, iar dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o pedeapsă de la 6 la 15 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 15 ani.

Ceilalți trei inculpați își recunosc parțial vinovăția și vor fi judecați pentru confecţionarea și folosirea documentelor oficiale false și riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 550 la 950 u.c sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani, iar pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, aceștia pot fi pedepsiți cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Menționăm că, pe bunurile inculpaților au fost aplicate sechestre în sumă totală peste 700 000 de lei. Iar persoanele ce au fost deposedate ilegal de apartamente, au depus acțiuni civile în instanța de judecată în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!