Municipiul Chișinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, prin intermediul unei scheme în care sunt implicați avocați, executori judecatorești, oameni de afaceri, judecatori și funcționari. O investigație realizată de Ziarul de Gardă arată că suprafața terenurilor este de 5,5 hectare, iar valoarea de piață a acestora este de 100 de milioane de lei. Jurnaliștii au mai stabilit că unele loturi se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost cumpărate, la licitație, cu prețuri de 20 de ori mai mici. Unii din cei vizați neagă acuzații, în timp ce alții refuză să vorbească pe durata anchetei.

Ziarul de Gardă a publicat o investigație despre o schemă frauduloasă, care a sărăcit bugetul capitalei cu peste 100 de milioane de lei. O parte din bani au ajuns în proprietatea unor benzinării, iar altele la companii de construcții și firme off-shore de peste hotare. Întreaga schemă a început de la o simplă cerere adresată Primăriei de către o Asociație Obștească necunoscută, „Cuvântul de Onoare”, care solicita un lot de teren pentru construcția unei cantine sociale.

Asociația Obștească „Cuvântul de Onoare” are sediul în clădirea IMTEH din centrul Chișinăului, însă în acel oficiu, astăzi, activează un birou de avocați. Sergiu Topală, președintele Asociației, cea de la care a demarat schema de acaparare a terenurilor publice, a refuzat o discuție la subiect.

În urma acestor scheme, mai multe loturi de pământ, predestinate terenurilor de joacă pentru copii sau zonelor de înverzire, au trecut în posesia mai multor companii de construcție. Printre cei vizați în investigație se numără avocați, oameni de afaceri, judecători, funcționari publici și executori judecătorești. Unii au refuzat să comenteze acuzațiile, alții au precizat că au acționat legal. Între timp, reprezentații Primăriei Chișinău au declarat pentru Ziarul de Gardă că în bugetul instituției nu au ajuns bani din urma licitațiilor organizate.

Din unele surse erau condiționate că banii erau transferate prin conturile executorilor judecătorești, ce s-a întâmplat mai departe, nu suntem la curent. Dar, având în vedere că Primăria Chișinău nu recunoaște aceste investigații. Chiar să fi transferat acești bani, nu era să le recunoaștem”, Valeriu Bogdan, șeful direcției juridice a primăriei Mun. Chișinău

Jurnaliștii menționează că acest caz se află și în vizorul procurorilor, însă majoritatea anchetelor bat pasul pe loc. Potrivit Ziarului de Gardă, schema încă este în derulare, iar terenurile continuă să ajungă, rând pe rând, în offshoruri, iar de acolo la companii de construcții cunoscute sau firme care gestionează afaceri cu benzinării.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!