/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Plahotniuc cu vile de milioane peste hotare? Ce spune purtătorul de cuvânt al PDM

05 septembrie 2018, ora 20:00

Primul imobil depistat de echipa RISE se aflăpe malul lacului Leman din Geneva, iar valoarea acestuia depășește 31,5 milioane de franci elvețieni sau aproximativ 26 de milioane de euro.

„Ne aflăm în fața vilei de pe strada Chemin de Mareches, care a aparținut unui miliardar Olandez. În 2012 acesta a vândut impunătoarea casă la un preț de peste 31 de milioane de milioane de franci elvețieni.”

Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac de peste 600 de metri pătrați.

Reporterii de investigație au stabilit că vila respectivă i-ar fi aparținut lui Vlad Pahotniuc prin intermediul unor persoane interpuse.

„Firma care în 2012 a cumpărat vila cu 31,5 milioane de franci elvețieni de la miliardarul olandez Alfred Balm se numește Mareches SA.”

„Pe LinkedIn, o platformă care unește profesioniști din întreaga lume, îl găsim pe fostul manager de proiecte al Mareches SA. Îl cheamă Denis Dmitriev. Denis Dmitriev însuși menționează în CV că, din 2012, este „asistentul în Geneva al președintelui celui mai influent holding din Moldova”. Contactat telefonic de reporterul RISE Moldova, Dmitriev a confirmat că este vorba de Vladimir Plahotniuc.”

„Am găsit CV-ul dumneavoastră pe internet unde menționați că reprezentați interesele președintelui celui mai mare holding din Republica Moldova în Geneva. Vă referiți la domnul Vladimir Plahotniuc?
– Exact. Adică am reprezentat interesele până în 2015.
– Puteți să ne dați mai multe detalii, ce ați făcut în Geneva, ce proiecte ați demarat?
– Am avut proiecte imobiliare. Imobile, investiții.
– Casa de pe strada ”Chemin de Mareches„ în care locuiește familia lui Vladimir Plahotniuc până la urmăBeneficiarul final al Mareches SA este Vladimir Plahotniuc?
– Nu pot să vă dau niciun detaliu. Este informație confidențială.”

O altă vilă de lux vizitată de reporterii RISE Moldova se află în orașul francez, Sciez.

„Această vilă din Franța a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarația sa de avere.”

„Din 2008 și până în 2011 a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu, soția acestuia. Deși din 2011 oficial proprietarul s-a schimbat, numele Childescu apare în continuare pe cutia poștală, alături de compania cipriotă Sigmateli.”

Liderul PDM nu s-a limitat la un singur imobil în Franța. Acesta și-ar mai fi procurat două cabane în munții Alpii Francezi.
„Datele obținute de RISE arată că proprietara cabanei este aceeași Sigmateli.”

Aceeași companie a cumpărat și o casă în România.
„Datele cadastrale din România arată că firma cipriotă a cumpărat casa din București cu 1,3 milioane de euro. Tranzacția a avut loc în 2011, Sigmateli fiind reprezentată de Andrian Candu, pe atunci deputat în Parlamentul Republicii Moldova.”

„- Dumneavoastră ați fost reprezentantul companiei Sigmateli LTD din Cipru?
– Probabil ca și orice reprezentant al unei companii, ori asta, ori alta. În calitate de reprezentant, eu în primul rând să întreb persoanele reprezentate dacă am dreptul să divulg o astfel de informație.”

Reporterii RISE au încercat să-l contacteze pe Vladimir Plahotniuc, însă fără succes. Liderul PDM nu a răspuns nici reporterului TV8. Am reușit să discutăm doar cu purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari. Acesta însă a refuzat să comenteze subiectul.

„Acele vile care apar în investigația RISE, sunt sau nu sunt în proprietatea domnului Plahotniuc? Eu din start vreau să spun că nu comentez ceea ce este descris în investigația respectivă. Această investigație nu este altceva decât o confirmare de lipsă de teme de atac credibile care sunt aduse din partea oponenților Partidului Democrat”, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt

În ultima declarație de avere depusă de Vlad Plahotniuc în iulie 2015, politicianul a indicat, la capitolul imobile, că deține un apartament de 243,6 m.p în valoare de 1,5 milioane de lei și două garaje.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram