Detalii despre investigația RISE Moldova, care arată că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, deține prorietăți peste hotarele țării pe care niciodată nu le-a prezentat în declarațiile de avere, au fost discutate în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8.

Olga Ceaglei, autoarea investigației RISE, spune că la realizarea materialului jurnalistic nu au existat presiuni directe. Totodată, autoarea spune că a fost foarte surprinsă că în timpul documentării autoritățile din Franța au fost foarte deschise cu jurnaliștii, în comparație cu cum sunt cele din Republica Moldova. „Iar în Geneva situația este chiar mai bună – la un click distanță poți obține un document cadastral absolut gratuit. Trebuie doar să știi unde să cauți. Noi mai avem foarte mult până la libertatea jurnaliștilor din țările respective”, spune Olga Ceaglei.

Jurnalista susține că după publicarea investigației așteaptă ca autoritățile statului să se autosesizeze și să pornească propria investigație pe acest caz. Totodată, cetățeanul este cel care trebuie să ceară autorităților să se sesizeze, spune Olga Cernei menționând că menirea jurnalistului este să informeze cetățenii. „Această investigație nu este despre Vladimir Plahotniuc omul de afaceri, este despre Vladimir Plahotniuc politicianul și cât de onest este el”, spune Olga Cernei.

Viorel Gârbu, expert economic, spune că economia Republicii Moldova este una foarte săracă și în condiții legale, și în modul în care își desfășoară activitățile. Este foarte greu să acumulezi mijloace financiare în sume atât de mari. „PIB-ul Republicii Moldova este de 5 mii de dolari per capita pe durata unui an după paritatea puterii de cumpărare, nu în mărime nominală. Chiar și așa, fiecare cetățean pe parcursul unui an produce 5 mii de dolari”, spune expertul.

Expertul pe integritate de la ADEPT, Elena Prohnițchi, susține că o autosesizare a ANI, dacă va exista în acest caz, puțin probabil că va aduce rezultate având în vedere ultima lege, destul de controversată, privind declararea voluntară a averilor, care exonerează toate persoanele care au ascuns venituri, proprietăți, cote-părți în întreprinderi sau le-au declarat cu o valoare mai mică decât cea reală de a fi sancționați.

Fostul deputat Grigore Petrenco susține că nu așteaptă ca autoritățile statului să facă lumină în acest caz. Grigore Petrenco speră că în Parlament se vor găsi deputați care vor face interpelări și vor cere dezbateri pe acest subiect pentru că este un caz fără precedent. „Este un caz fără precedent. Un demnitar public, care a fost și vicepreședinte al Parlamentului, iată, datorită acestei investigații, aflăm că deține imobile de zeci de milioane de euro peste hotare. Eu cred că este un caz ieșit din comun și trebuie să fie discutat în Parlament”, spune ex-deputatul.

O investigație RISE Moldova arată că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, deține mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere. Este vorba despre o vilă în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman, o vilă pe celălalt mal al Lacului Leman, în orașul Sciez, o cabană în zona Alpilor francezi și o vilă în România. Vilele valorează peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!