/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Un magazin din Chișinău deține cea mai mare culegere de mărci poștale autohtone

missing
10 septembrie 2018, ora 19:20

Acest cuplu originar din România a venit în Moldova special pentru a procura câteva timbre, după ce câțiva ani în urmă au înființat la Köln un cerc cultural româno-german. De atunci, călătoresc prin lume și adună mărci poștale pentru a le expune în Germania. Așa, spun ei, străinii pot afla istoria și valorile de la noi din țară.

Mă interesează foarte mult la aceste timbre și partea asta istorică. Sunt timbre rare, care au apărut numai într-o anumită perioadă, sub o anumită administrație. Am ales una cu cetatea Soroca, vrem neapărat să vizităm o cetate de pe malul Nistrului și până la urmă singura accesibilă este Soroca”, Alexandru Timoșenco, conducătorul Cercului Cultural Româno-German la Koln.

Am un prieten care colecționează, el e din Israel și m-a rugat să-i fac ceva plăcut. Dumnealui are din țările din Europa. Nu a fost el în Moldova și vreau să-i duc ceva prezent. Cât o să coste, atât o să dau. Până la 1000 de lei, o să fac un mic cadou”.

Filateliștii locali se bucură de faptul că timbrele moldovenești sunt întrebate și peste hotare. Ba mai mult, acasă, mărcile poștale noi sunt vândute cât ai zice pește.

Fiecare marcă are un preț oarecare. Cineva colecționează flora sau fauna Republicii Moldova, cineva colecționează oamenii iluștri pe timbrele poștale. Eu colecționez avioane. În colecția mea sunt în jur de 17.000”, Andrei Adam, președintele Uniunii Filateliștilor din Moldova.

Mărcile poștale de aici reflectă principalele evenimente care au avut loc în Republica Moldova, începând cu Marea Adunare Națională și terminând cu Ziua Vinului. În același timp, ele sunt organizate în ediții speciale, precum ar fi eroii din basme, păsările domestice sau scene din sport. Cele mai populare, totuși, rămân timbrele pe care sunt ilustrate personalitățile marcante.

Oamenii iluștri au. Sunt și oameni pe timbre care nu-s din Moldova, dar Moldova are deosebită stimă față de acești oameni și stimă față de lucrul pe care l-au făcut, descoperirile științifice”, Andrei Adam, președintele Uniunii Filateliștilor din Moldova.

Experții spun că filatelia este, totodată, și o investiție făcută cu cap. Dacă acum prețul mărcilor variază între câțiva bănuți și o sută de lei, atunci, peste ani, valoarea acestora poate crește de câteva ori. Republica Moldova a fost prima din fostele ţări sovietice care a emis timbre proprii. Din 1991 până în prezent au fost emise peste 1000 de mărci oficiale ale Republicii Moldova.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram