Au rămas blocați. Premierul Pavel Filip și Președintele Parlamentului Andrian Candu au fost întrebați de jurnaliști dacă cei șapte cetățeni turci au fost extrădați sau expulzați. Auzind întrebarea, Filip a rămas blocat și nu a venit cu un răspuns clar, în schimb Candu a spus că cu siguranță nu e extrădare.

„Pare-mi-se SIS-ul a venit cu un comunicat și a fost foarte clar …”, a spus premierul. Însă nu a reușit să-și încheie gândul că a intervenit Candu care a declarat: „Juridic, dacă nu greșim, și termenii care au fost folosiți și termenii care apar în toată documentați și toate procedurile este declararea persoanei ca indezirabilă, și .. nu e cuvântul expulzare .. dar e ceva .. e expulzare, în fine.. sunt categorii și ale expulzării. Cu siguranță nu extrădare”.

În același timp, Filip a refuzat să comenteze afirmația Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) care au afirmat că cei șapte turci expulzați din țară, au fost de fapt răpiți. Prim-ministru a catalogat afirmația drept electorală și a spus că la baza expulzării stau argumente, pe care însă nu le pot spune pentru că sunt confidențiale.

Andrian Candu a completat spunând că cei din serviciile speciale au venit cu argumentele prin care comisia care a audiat SIS-ul a fost convins că serviciile și-au făcut datoria.

Amintim că, potrivit avocaților, cei șapte profesori, angajați ai liceului Orizont, sunt în prezent în Turcia și sunt reținuți în diferite penitenciare. Avocații au precizat că patru dintre ei sunt într-o închisoare, iar trei în alta. Penitenciarele se află în diferite orașe. Starea lor de sănătate, deocamdată, est bună, însă nici familiile din Moldova, nici rudele din Turcia nu au acces la ei.

Amintim că, pe șase septembrie, șapte persoane de origine turcă au fost expulzați din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!