/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Rusia începe manevre militare masive cu 300.000 de militari, mii de blindate, avioane și nave

missing
12 septembrie 2018, ora 11:00

Aceste manevre masive și participarea armatelor chineze și mongole la exercițiul denumit “Vostok-2018” (Est-2018), organizate în perioada 11 – 17 septembrie în Siberia orientală și în extremul orient rusesc intervin în contextul tensiunilor persistente cu Occidentalii, al crizei ucrainene, conflictul din Siria.

Armata rusă a comparat această demonstrație de forță cu “Zapad-81” (Vest-81) care, în urmă cu aproape 40 de ani, au mobilizat între 100.000 și 150.000 de soldați ai Pactului de la Varșovia în Europa de Est.

“Vor avea un aer de Zapad-81, dar mai impozante, de o anumită manieră”, declară, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Acesta a mai adăugat că contingentele care participă sunt din: 300.000 de soldați, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane și 80 de nave.

Potrivit lui Șoigu 36.000 de dispozitive militare se vor deplasa în același timp: tancuri, blindate transportoare, vehicule de luptă de infanterie.

Întregul repertoriu al armatei ruse va fi implicat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 și T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 și Su-35.

Vladimir Putin și președintele chinez urmează să asiste la Vostok-2018.

“Este vorba de o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul major rusesc apreciază că va avea loc după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Iar dușmanii sunt Statele Unite și aliații lor”, a declarat expertul militar rus Pavel Felghengauer.

Potrivit acestuia, participarea Chinei la aceste exerciții, cu 3.200 de oameni, este un factor cheie.
“Nu este vorba de un semn, de un mesaj, ci de o pregătire pentru un război real de mare amploare”

O opinie împărtășită de NATO, care crede că Vostok-2018 “demonstrează că Rusia se concentrează pe antrenamentul pentru un conflict de mare amploare”.

“Aceasta se înscrie pe o tendință pe care o vedem de o vreme: o Rusie mult mai sigură de ea, o creștere semnificativă a bugetului său de Apărare și prezența sa militară”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței, Dylan White.

Din 2014, cu grava degradare a relațiilor dintre Moscova și Occident, Rusia și-a amplificat exercițiile militare de amploare, de la Caucaz la Baltica și Arctica.

De asemenea, exercițiile militare efectuate la începutul lui septembrie în vestul Ucrainei, au implicat 2.200 soldați ucraineni, americani și alte țări membre NATO.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram