Bâlbâiala la nivel înalt pe marginea expluzării celor 7 cetățeni turci. În timp ce Biroul de Azil declarase pentru un site de știri că instituția nu a fost implicată în acest caz, portalul Anticorupție a prezentat documente care ar confirma contrariul. Potrivit actelor, Biroul a luat decizia de a-i declara persoane indezirabile pe cetățenii turci pe 5 septembrie, cu o zi până la expulzare. Jurnaliștii portalului presupun că fie Biroul a mințit ca nu are legătură cu acest caz, fie că a scris o dată mai devreme pe document pentru a-i acoperi pe cei care au trimis persoanele în Turcia. Ministerul de Interne a negat acuzațiile și spune că șefa Biroului nu a fost ințeleasă corect din start.

La o zi după expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova, Biroul Migrațiune și Azil preciza că instituția pe care o conduce nu s-a ocupat de acest caz. Iată ce ar fi declarat Olga Poalelungi, pentru deschide.md.

Biroul nu a participat. Instituția care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”.
Astăzi, portalul Anticorupție a publicat câteva documentele care arată că Biroul de Azil ar fi știut de la bun început despre operațiune.

Astfel, pe deciziile expediate directorului filialei din Durleşti, a liceului Orizont, care, de altfel, au ajuns abia pe 11 septembrie, sunt indicate datele de 5 și 6 septembrie. Riza Dogan este înștiințat că poate ataca decizia în termen de 5 zile. Mai mult, directorul ar deține un permis de ședere provizorie valabil pe cinci ani în R. Moldova, document care expira în februarie 2022.

În aceste condiții, jurnaliștii de la Anticorupție presupun că Biroul a antedat documentul pentru a-i scoate basma curată pe cei care au participat la expulzare, sau Olga Poalelungi era la curent cu acest caz și a mințit când a făcut declarații pentru deschide.md. Ministerul de Interne, prin intermediul consilierei Alina Zbanca, a negat ca șefa Biroului ar fi semnat cu data din urmă aceste scrisori și că tot scandalul a pornit dupa ce reporterii portalului respectiv ar fi interpretat eronat declarația ei.

Pe de alta parte, contactați de TV8, autorii știrii ne-au spus că își asumă cele scrise, asta pentru că ar avea înregistrată convorbirea cu Polalelungi. Tot astăzi, TV8 a intrat în posesia unor alte documente prin care cetățenii turci sunt anunțați că li s-a refuzat cererea de azil.

Patru din cei 7 au început să primească aceste documente abia dupa 10 septembrie, când deja se aflau în închisorile din Turcia. Și în acest caz, legea le permite să atace decizia în termen de 30 de zile. Abia dacă instanța se expune definitiv, ei trebuie să părăsească țara în 15 zile. Cei 7 cetățeni turci au fost expulzați de Serviciul de Informații și Securitate după ce au fost declarați indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!