Aproximativ cinci mii de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia, 1 mie 941 au fost, totuși, imunizați recent, însă vor fi nevoiți să stea acasă timp de 15 zile. În același timp, 2 mii 477 de părinți refuză să le administreze copiilor vaccinul din diverse motive. Datele sunt oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, scrie SănătateINFO.

Deși nu trebuie admiși în instituțiile de învățământ școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu poate spune cu certitudine dacă toți cei 4 mii 935 de elevi stau acum acasă sau nu, pentru că nu are pârghii de verificare. La fel, Ministerul Educației nu știe câți dintre acești copii nu au fost vaccinați din motive religioase, din cauza informațiilor negative despre vaccinuri sau din motive de sănătate, precum nu ne spune câți dintre aceștia sunt din clasele primare, gimnaziale sau liceeni.

„Conform ordinului Sănătății nu ar trebui să meargă la școală. Nu putem verifica strict. Unele sunt listele care trebuie să vină de la medicul de familie, alte cauze sunt că părinții nu vor, alta este că sunt elevi care au probleme care au contraindicații. Direcțiile de învățământ locale monitorizează situația din raioane și ei ne-au dat aceste informații. Conducătorii acestora direcții ne-au informat la sfârșitul săptămânii și la început de săptămână”, a declarat Victor Păgânu, consultant principal al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Precizăm că, până la 12 septembrie au fost înregistrate 281 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fos atestată în perioada 1-31 august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate. În primele nouă zile din septembrie au fost înregistrate 5 cazuri, iar alte 4 rămân a fi suspecte și se află în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă în lunile august și septembrie sunt: Ceadîr-Lunga – 147 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 8 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Hîncești – 1 caz și Chișinău – 1 caz. Informația a fost actualizată la 12.09.2018.

Menționăm că, pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!