Deși se află departe de casă, Elena Bria nu și-a uitat rădăcinile. La finele studiilor universitare din St. Petersburg, tânăra a decis că centenarul Marii Uniri este un prilej bun de a transforma lucrarea sa de diplomă într-un simbol al reunirii. Timp de un an Elena a pictat încoronarea din 1922 a regelui Ferdinand la Alba-Iulia, pentru ca acum să-l ofere drept dar Casei Regale Române. Pentru a-i reuși, pictorița a fost nevoită să coase manual toate costumele regale, iar apoi să le deseneze.
„Pentru un tablou atât de mare e nevoie ca toate detaliile să fie puse la loc, chiar și costumele cusute de mână, pentru că sunt în muzee, însă nu poți să le achiziționezi”, Elena Bria, pictoriță.
Tânăra a acordat o atenție deosebită tuturor detaliilor tabloului.
„Am căutat aici pe loc oameni care să se asemene sau să-mi aducă aminte de rege, de regină, de toți cei care au fost la acest eveniment. La rege i-am adăugat barbă, la regină altceva, dar ochii, anume sclipirea ochilor să fie a regelui și a reginei”, Elena Bria, pictoriță.
Elena spune că a decis să-și expună lucrările anume în Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru”, fiindcă acesta i-a cultivat dragostea pentru artă și a ajutat-o să ajungă la un nivel profesional. Tânăra îl numește, cu drag, cea de-a doua casă.
„Eu mereu așteptam mai repede să treacă vara, să înceapă școala pentru că era și este o atmosferă minunată aici. Și profesorii, și în general contingentul de elevi. Mi-a dat o pregătire extraordinară. Până la sfârșitul vieții o să-i fiu mulțumită”, Elena Bria, pictoriță.
Elena a adus cu ea peste 30 de lucrări pe care le-a expus în incinta liceului. Elevii le pot admira și se pot inspira din culorile și stilul tablourilor.
„Principalul scop al acestor expoziții metodice se face pentru elevi. Deci pentru școala lor, ca să-și creeze anumite atitudini artistice, să-și aleagă preferințele și calea lor de viitor”, Alexandra Clapatiuc, director adjunct Liceul „Igor Vieru”.
Administrația liceului se bucură de asemenea absolvenți, care îi duc faima peste hotarele țării. Datorită acestora, liceul a fost observat de Casa Regală Română și a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.
„Spre surpriza noastră am fost uimiți după asta să primim un comunicat în care ni s-a spus că suntem prima instituție din Republica Moldova, onorată de acest titlu. Cred că e o apreciere a calității în primul rând”, Alexandra Clapatiuc, director adjunct Liceul „Igor Vieru”.
În Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din capitală, pe parcursul anilor, au fost vernisate și alte expoziții ale pictorilor, cunoscuți în toată lumea, printre care Igor Vieru, Olga Orlova, Leonid Grigorașenco și alții.
Reporter: Diana Popa
Imagini: Oleg Cozlov