/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ „Mimează opoziția”. Ce spune un analist politic despre replicele dintre Dodon și Filip

missing
20 septembrie 2018, ora 19:40

Poziția mea este foarte clară, eu nu voi confirma aceste candidaturi, astăzi le-am refuzat. Acești candidați noi nu vor face nimic până la alegeri. E clar, nu vor reuși”, Igor Dodon, președintele RM

Igor Dodon presupune că cei doi candidați la funcția de ministru ar urma să fie promovați pe listele electorale, la alegerile parlamentare.

Mi se pare că este o mișcare pentru ca acești oameni să participe în unele circumscripții uninominale la alegerile parlamentare”, Igor Dodon, președintele RM

Premierul i-a răspuns lui Dodon, printr-un mesaj pe Faceook. Acesta a calificat refuzul „o nouă încălcare a Constituției”, zicând că a fost argumentat “ridicol” și “populist”.

(…) Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă. (…)

Filip a mai anunțat că va cere Curții Constituționale să rezolve blocajul instituțional. Zilele trecute, acesta declarase că ar fi discutat candidaturile, în prealabil, cu șeful statului.

Da, evident, am avut aceste discuții în ziua de ieri cu Președintele Dodon, pentru că există această comunicare instituțională și eu cred că o să evităm de data aceasta acest blocaj instituțional”, Pavel Filip, prim-ministru al RM

Tot pe Facebook, Igor Dodon i-a oferit la scurt timp o replică prim-ministrului, unde a acuzat Guvernul Filip de o politică de cadre proastă. Totodată, el a mai scris că nu renunță la decizia de respingere a candidaturilor și că își asumă o eventuală suspendare din funcție.

De partea cealaltă, analiștii politici vorbesc despre o înscenare la care ar participa cele două partide, cu scopul de a mima o opoziție între ele.

Este un spectacol, o farsă. Iarăși, Dodon chipurile demonstrează o principialitate oarecare, că el nu va numi pe cineva. Pe de altă parte, partidul de guvernare, iarăși creează iluzia că este un partid consecvent, indiferent de cum se va comporta Dodon”, Victor Ciobanu, analist politic

Anterior, Dodon a refuzat, de două ori, să aprobe candidaturile propuse de Guvernul Filip în urma remanierilor. În ambele cazuri, Dodon a fost suspendat temporar din funcție de Curtea Constituțională, iar decretele au fost semnate de Președintele Parlamentului, Andrian Candu. La începutul anului curent, Curtea Constituțională a clarificat că președintele țării este în drept să respingă o singură dată candidaturile, iar la a doua înaintare – este obligat să semneze decretele.

Pirin intermediul rețelelor de socializare Pavel Filip, Prim-Ministru RM și Președintele țării, Igor Dodon au scris un mesaj.
Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă. Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atît de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram