Ex-președintele Vladimir Voronin susține că dacă expulzarea celor șapte profesori turci s-a făcut pentru ca Erdogan să repare clădirea preșidenției, atunci Dodon trebuie să-și dea imediat demisia. În același timp, Voronin afirmă că în timpul când a fost președintele țării nu a primit niciun raport de la SIS privind precum că cineva din liceul Orizont ar atentat la securitatea națională. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la un post privat de televiziune.

Întrebat de condiționalitatea între expulzarea celor șapte profesori și reparația clădirii, Voronin a răspuns: „Aș fi dorit ca aceasta să fie coincidență, dar nu chiar așa să fie. Am schimbat oameni vii, am dat oameni vii la pușcărie pentru a repara o clădire sau alta. Dacă s-au făcut toate aceste chestii ca să vină Erdogan în Moldova și turcii să ne finanțeze nouă reparația clădirii Președinției. Aceasta este idiotism și dacă așa este adevărat, atunci Dodon trebuia să-și dea demisia, desinestătător. dacă a făcut acest lucru. Aceasta este și păcat și crimă, în același timp. Nu se procedează niciodată în așa fel”, a declarat Voronin.

Fostul președinte a relatat că i-a cunoscut personal pe directorul liceului și pe adjunctul său și că erau oameni cumsecade și bine pregătiți. Voronin a precizat că în timpul președinției sale a vizitat liceul din Durlești. De asemenea, a declarat că nu a primit niciun raport de la SIS în care să figureze numele acestora sau a vreo unui cetățean turc.

„În acești ani de președenție s-au schimbat trei directori ai Serviciului de Informații și Securitate, în timpul când eu eram președinte, trei, ei scriau anual rapoarte despre situația securității naționale în țară. În niciun raport nu a fost niciodată vreo indicație că iaca cineva, persoane din liceul acesta, s-au în genere de origine turcă, duc un lucru distructiv împotriva R. Moldova sau se ocupă cu niște chestii care nimeresc sub noțiunea de terorism internațional. Niciodată eu nu am primit astfel de rapoarte și nu am citit. Acele trei persoane sunt în viață și pot să confirme”, a declarat Voronin.

Ex-președintele Voronin a mai spus că Președintele Turc spunea că va veni în august la Ziua Independenței, „se vede că o condiționat că până ce persoanele acestea nu au fost luate așa și trimise în Turcia el nu o să vine. Și acum se pregătește să vină”, a spus politicianul.

Amintim că, pe șase septembrie, șapte persoane de origine turcă au fost expulzați din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!