După expulzarea celor șapte cetățeni turci din R. Moldova, TV8 a avut mai multe întrebări către Serviciul informații și Securitate. În special, după ce în baza surselor am publicat o știre cu posibila cursă cu care cei șapte profesori au fost scoși din țară. Astfel, reporterul TV8 a expediat o solicitare de informație pentru a afla detalii despre aceasta. Mai exact, ne interesa cine a comandata cursa, cât a costat și cine a achitat. La 25 septembrie, SIS ne-a expediat un răspuns, însă acesta nu conține răspunsurile la întrebările acordate. Același răspuns a fost expediat unei alte instituții media deși întrebările au fost diferite.

Precizăm că potrivit unei surse TV8, cei șapte cetățeni turci ar fi fost expulzați din R. Moldova cu o aeronavă comandată de Air Moldova care a decolat de pe aeroportul Chișinău la ora 11:35, după ce a stat jumătate de oră la sol. Avionul ar fi aterizat pe aeroportul Tekirdağ Çorlu, un aeroport militar și civil din Çorlu, un oraș din provincia Tekirdağ, Turcia. Aeroportul este deschis pentru trafic aerian public și civil și se află la o distanță de 10,5 km în partea estică a orașului Çorlu.

Avionul a venit în ajun la Chișinău de pe cursa regulată Chișinău – Istanbul. Ca alternativă pentru aterizare în fișa de zbor al avionului au fost incluse aeroporturile din Istanbul și Ankara. Nava ar fi un boeing care are peste 120 de locuri la bord și este înregistrată cu numărul EK73775. Ea efectuează mai multe curse regulate din Moldova: Chișinău-Borispol, Chișinău – Attaturck. Cursa efectuată în 6 septembrie a fost înregistrată sub numărul MLD 9007 – IS.

Solicitarea efectuată de reporterul TV8.

Precizăm că un răspuns similar celui primit de TV8 a fost expediat și colegilor de la Ziarul de Gardă deși aceștia au acordat alte întrebări.

Screen: zdg.md

Amintim că, pe șase septembrie, șapte persoane de origine turcă au fost expulzați din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!