Cei peste 5 700 de copii care nu au fost vaccinați contra rujeolei rămân în continuare acasă. Anunțul a fost făcut de responsabilii de la Agenția Naționala pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă. Asta chiar dacă vicepreședintele parlamentului, Valeriu Ghiletchi, promitea ieri că elevii vor fi admiși la ore. Și socialiștii au depus o sesizare, în acest sens, la Curtea Constituțională.

Eu nu știu pe ce s-a axat domnul vicepreședinte Ghilețchi, dar noi ne axăm pe legea zece, pe hotărârea Comisiei Extraordinare Naționale de Sănătate Publică, prezidată de prim-ministrul Republicii Moldova. Deocamdată se lucrează pentru vaccinarea lor. Tactic și tehnic, individual cu fiecare părinte ca să înțeleagă riscul nevaccinării”, Nicolae Futună, director adjunct ANSP

Precizăriile lui Furtună vin după ce ieri, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a anunțat că elevii nevaccinați se vor putea întoarce la școală.

Am convenit cu guvernul ca să găsim o soluție de compromis — copiii să se întoarcă la școală, dar între timp să se discute cu părinții, cu medicii de familie și să fie vaccinați”, Valeriu Ghilețchi, Vicepreședintele Parlamentului

Potrivit lui Furtună, părinții sunt, în continuare, obligați să-și vaccineze copiii contra rujeolei, chiar dacă rata de îmbolnăvire a scăzut. În prezent, 800 de părinți nu acceptă vaccinul din motive religioase.

– Cum poți să ții tu șapte copii în casă care fac boală și să nu-i declari și să nu-i arăți autorităților din sănătate?
– Noi fraților, noi nu trăim în epoca feudalismului. Copilul are dreptul la sănătate primordial. Atunci când vorbim de epidemii, aceste două drepturi fundamentale sunt comparabile
”, Nicolae Furtună, director adjunct ANSP

Responsabilul a dat asigurări că toate vaccinurile importate sunt de calitate superioară, iar termenul lor de valabilitate este de cel puțin un an.

Acesta este dosarul pentru lotul de vaccin, component rujeolic primit. Noi asemenea dosare, dar uneori și mai voluminoase primim pentru fiecare lot de vaccin primit în țară. Noi nu avem dreptul moral să păstrăm vaccinurile cum ar fi și unde ar fi. Lotul primit are termenul de valabilitate noiembrie 2020. Deci eu din start am spus că ceea ce a fost ieri difuzat au fost minciuni, speculații și aberații”, Nicolea Furtună, director adjunct ANSP

În timp ce părinții refuză, iar autoritățile obligă, elevii pierd lecțiile și nu interacționează cu semenii săi. Ministerul Educației spune că administrațiile școlilor trebuie să vină cu strategii de recuperare a orelor pierdute de la începutul anului de studii.

În cazul copiilor care nu au fost admiși în instituțiile de învățământ din cauza că nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, fiecare instituție de învățământ va identifica oportunitățile de recuperare a materiei de studiu”, Ion Mischevca, purtător de cuvânt Ministrul Educației

Zilele trecute, partidul Socialiștilor a depus o sesizare la Curtea Constitutionala prin care a cerut modificarea legislației în așa fel încât elevii nevaccinați să fie admiși la școala. Aceștia au afirmat că dacă nu vor primi un răspuns pozitiv, vor merge la CEDO.

Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei a fot declarat pe 20 august. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de mai bine de o lună, peste 5700 de copii nu frecventează școala deoarece nu sunt vaccinați din diverse motive.

La momentul de față, în Republica Moldova nu există niciun copil bolnav de rujeolă, spun autoritățile.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!