/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Expert-Grup solicită investigarea modului în care s-au format datoriile la Air Moldova

04 octombrie 2018, ora 17:08

O investigație a instituțiilor competente, precum Centrul Național Anticorupție, poate arăta dacă îndatorarea companiei a fost rezultatul unor condiții dificile și a competiției sporite de pe piață sau intenția unor grupuri de interese.

Experții Centrului menționează că privatizarea companiei a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, așa cum prevede legislația în cazul unui bun de o importanță deosebită. Lipsește o argumentare clară cu privire la valoarea tranzacției. Nu există nimic care să arate că a fost efectuată o evaluare independentă și care să confirme faptul că valoarea de 50 de milioane de lei (bani transferați în bugetul de stat de pe urma privatizării) este una justă pentru o companie de calibrul Air Moldova.

Potrivit experților, comunicarea despre privatizare creează impresia că nu s-a urmărit alimentarea interesului investitorilor. Caietul de sarcini și celelalte documente nu au fost traduse în vreo limbă străină, iar promovarea anunțului s-a limitat la comunicatele oficiale plasate pe pagina web a Agenției Proprietății Publice, nemaivorbind de perioada extrem de restrânsă pentru analiza documentelor din partea potențialilor investitori.

Experții de la Expert-Grup sunt de părere că performanța financiară slabă a dus la supra-îndatorarea companiei. În doar cinci ani, Air Moldova și-a asumat datorii noi în valoare de peste 625 de milioane de lei.

Experții mai menționează că persoana juridică care a preluat compania a fost fondată în august 2018 și dispune de un capital social subscris de 500 de mii de lei. Nu se cunoaște dacă compania, deținută în proporție de 49% de către „Blue Air Aviation” și 51% de către doua persoane fizice, deține resursele necesare pentru stingerea datoriilor acumulate la Air Moldova și care sunt termenele de stingere a acestora.

Agenția Proprietăți Publice a anunțat la 2 octombrie faptul că Air Moldova a fost vândută companiei Civil Aviation Group SRL. Valoarea tranzacției a fost de 1,2 miliarde de lei. 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, iar restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram