Au mai fost înregistrate încă două focare de pestă porcină africană. Potrivit șefului direcției Supraveghere Sanitar Veterinară din cadrul ANSA, Vitalie Carauș, cazurile au fost înregistrate în raionul Rezina, satul Țahnăuți, şi în raionul Ștefan Vodă, satul Palanca.

În Rezina a fost accidentat de o mașină un mistreț, iar la efectuarea testelor de laborator s-a depistat că animalul este bolnav de pestă porcină africană. Ulterior, a fost instituită comisia pentru situații excepționale, aprobat planul și cadavrul a fost nimicit. La Palanca focarul există permanent.

„În cazul în care prin teste de laborator se depistează că porcul este cu pestă porcină africană sunt restricții pe gospodării, se petrec măsurile sanitare pentru dezinfecție, precum arderea cadavrelor. După aceea se vorbește cu locatarii din zona respectivă și se pune careva restricții”, a declarat Vitalie Carauș

Se interzice comercializarea pe piață a produselor și sunt restricții prin a nu li se permite transportarea produselor din gospodării pe un termen de 60 de zile.

Precizăm că, în cazul în care într-o localitate au fost identificate trei cazuri de pestă porcină, atunci toți porcii din localitate urmează a fi nimiciți, iar proprietarii lor despăgubiți.

Pesta porcină nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populaţiei de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!