Părinții continuă să colecteze ilegal bani în școli, iar sumele chiar s-au dublat în ultimii 2 ani. Acum aceștia dau din buzunar aproximativ 3400 de lei pe an, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice. Asta, deși Codul Educației interzice plățile neoficiale. Unii spun că sunt de acord să plătească mai mult pentru confortul copiilor lor, iar alții se plâng de sume exagerate.

Dacă în 2015, un părinte renunța la aproximativ 1600 de lei pe an pentru plățile informale, în 2017 această sumă a ajuns la 3400 de lei, ceea ce reprezintă a 5-a parte din toate cheltuielile de școlarizare pe care le suportă părinții. Cei mai mulți bani se duc pentru ore suplimentare, taxe de înscriere la școală și reparații, fiind urmate de banii strânși pentru a cumpăra cadouri pentru profesori și bunuri pentru școală. Studiul mai arată că 12% dintre părinții intervievați au spus că nu-și pot permite sumele mari care se colectează, iar o treime fac eforturi financiare pentru a plăti acești bani.

Dacă ar fi câte un 20 de lei, mă rog, se poate de strâns, dar cum se aud discuții prin alte școli câte 100 – 200. Eu socot că asta este o prostie totală. Să se adune atâta”.

Tot timpul nu ajung bani în școală, tot timpul trebuie să facă reparații în clasă, dar nu numai în clasă, dar și în cantină se fac reparații, în toată școala. – Și cine plătește reparațiile? – Părinții sigur că!

Și alți părinți confirmă că se strâng bani în continuare pentru diverse fonduri, dar nu sunt împotrivă, din grijă pentru copiii lor. Studiul arată că o pătrime dintre părinți plătesc bani din propria inițiativă.

La noi este un fond al școlii, care este legal, care se achită în bancă lunar, câte 100 de lei. Se dă darea de seamă, adică este un cont legal în bancă, nu este așa cuiva în buzunar”.

Nu, școala nu plătim, doar asociația școlii – 180 de lei pe lună pentru un copil. Hârtie, xeroxuri, pentru amenajarea clasei, dacă doresc părinții să fie frumos pentru copiii lor, dar nu ne obligă nimeni. Eu, de pildă, sunt de acord. Să le fie mai bine, mai comod”.

Conform sondajului, în orașe se strâng de trei ori mai mulți bani decât la sate, iar familiile în care se vorbește limba română plătesc dublu față de cele în care se vorbește rusa. Pe lângă prevederile Codului Educației împotriva plăților informale în școli, Direcția Educație a Municipiului Chișinău a emis un ordin suplimentar luna trecută prin care se interzic colectările de taxe și fonduri în instituțiile de învățământ din capitală, precum și prestarea orelor suplimentare de către profesori pentru cei care le sunt elevi. Sondajul Insitutului pentru Politici Publice a fost efectuat în perioada 15-27 iunie curent, pe un eșantion de 600 de respondenți, cu marja de eroare de ± 4%.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!