Ministerul Agriculturii informează că la Bălți și Chișinău vor fi lansate primele cinci puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice. Anunțul a fost făcut de Ciubuc în cadrul unei conferințe unde s-a vorbit despre obligațiile agenților economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice, despre primele 5 puncte de colectare a unor asemenea deșeuri, inclusiv despre obiectivul de minimizare a acestor deșeuri abandonate la gunoiștile municipale, precum și despre cooperarea populației pentru a spori gradul de conștientizare.

„Agenții economici care plasează pe piață echipamentele electrice și electronice vor crea puncte de colectare pentru a prelua gratuit aparatele electrice uzate, la achiziționarea sau furnizarea unui echipament nou, cumpărătorul poate solicita aceasta după principiul ”unul la unul”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul conferinței.

În același context, ministrul a precizat că pentru echipamentele de mici dimensiuni (fier de călcat, uscător de par, etc.), distribuitorii au obligația să creeze puncte de colectare fără a solicita clienților să achiziționeze alt echipament. De asemenea, producătorii și importatorii urmează să creeze stimulente pentru populație pentru a spori conștientizarea cetățenilor.

Din 23 septembrie, 2018 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice şi electronice, document ce stabilește măsuri de prevenire sau reducere a efectelor negative ale generării și gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!