/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Nota doi pentru Guvern. Mai mulți profesori din capitală au protestat cerând majorarea salariilor

missing
05 octombrie 2018, ora 18:50

Profesorii, supărați că nici la o lună de la depunerea petiției prin care au cerut salarii mai mari nu au primit răspuns, s-au deghizat în costume și au organizat un careu de doliu, la care au jucat rolul autorităților și profesorilor-cerșetori. Pe o tablă neagră aceștia au pus nota doi guvernanților pentru management defectuos și au depus două garoafe roșii.

Rugăm încă o dată insistent să se aplece urechea și la dorinețele pedagogilor, și la dorințele părinților, care nu mai pot finanța acest domeniu și vă rugăm frumos să ne dați salarii decente, să nu fim nevoiți să stăm cu mâna întinsă.

Protestul a avut la Palatul Național, deși oamenii voiau să manifeste în fața Guvernului. Acolo nu au putut pentru că trebuia să vină o delegație oficială.

Da eu văd oameni care trec. De ce noi nu avem voie să trecem? Este vreo explicație rațională? La moment este dispoziția primarului general de a limita accesul în adiacentul obiectivelor de importanță unde sunt vizite oficiale. Sunt persoane protejate.”

Protestatarii spun că nici indexarea salariilor cu 8%, adoptată recent de Guvern, nu i-a bucurat. Natalia Bzovaia este învățătoare de clase primare și spune că din cauza lefei mizere se gândește, deseori, să plece din țară.

Se toarnă foarte mult noroi asupra noastră și de fapt asta arată doar una, guvernarea nu are nevoie de noi, de pedagogi. Noi încă salariul pe luna septembrie nu l-am primit. Noi nu am primit nici fluturașii ca să știm cât este salariul nostru cu acea indexare de 8%”, Natalia Bzovaia, membră a grupului de inițiativă

Profesorii au fost susținuți și de unii dascăli mai în vârstă. De 38 de ani, domnul Serafim predă la o școală din capitală, însă, din spusele lui, starea lucrurilor s-a agravat și mai mult în prezent.

Deci ceea ce am eu pe costum sunt toate prioritățile guvernării înafară de salariile decente la profesori. Salariu decent ar însemna 8.000-10.000 pentru profesor ca să nu umblăm cu împrumutatul și cu datul înapoi. Dacă se găsesc bani pentru una, pentru alta, ceea ce vedeți agățat pe mine, cred eu că s-ar găsi și pentru profesori”, Serafim, profesor

Și reprezentanții mișcarii OccupyGuguță au fost alături de profesori. Tinerii spun că salariul mediu, de 2900 de lei, al unui pedagog este o bătaie de joc.

Dar dacă vrei să închiriezi un apartament de exemplu în Chișinău, păi doar salariul nu îți ajunge. Și noi nu vorbim de celelalte necesități. Ca viziune pentru viitor pentru un stat eu cred că fundament foarte bun trebuie să fie școala. Iar pentru asta e nevoie de bani. Anume din cauza exodului, din cauza salriilor mizere care îi forțează pe oameni să se ocupe cu altceva”, membru, mișcare Occupy Guguță

Protestul a avut loc la exact o lună după ce grupul de inițiativă Pedagogi Solidari a depus o petiție la Guvern prin care au solicitat majorarea salariilor pentru angajații instituțiilor de învățământ. Deși aceasta a fost semnată de peste 6000 de persoane, până în dimineața zilei lor profesionale, pedagogii nu au primit răspuns. Ministerul Educației nu a venit cu vreo reacție la această manifestație.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram