Ziua Națională a Vinului, care este sărbătorită timp de două zile în Republica Moldova, pe 6 și 7 octombrie, a fost inaugurată cu mult fast în centrul capitalei. Zeci de dansatori și lăutari au deschis evenimentul alături de membri ai Guvernului. Premierul Pavel Filip și ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, au împărțit distincții celor mai buni și cunoscuți producător de vinuri.

Peste 60 de producători autohtoni și-au expus astăzi colecțiile în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”. „Vinurile noastre câștigă medalii după medalii în fiecare an, avem deja peste 400 de distincții la concursurile internaționale, medalii care au urcat Moldova în topul țărilor europene la acest capitol. Iar noi, ca autorități, ne simțim responsabili să oferim condiții pentru ca acest sector să se dezvolte în continuare”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Ministrul agriculturii susține că nu există alte produse decât strugurii și vinul moldovenesc, care să prezinte trecutul, prezentul și viitorul țării. În pofida greutăților care mai există pe unele piețe de desfacere, sectorul continuă să se dezvolte cu pași mici, dar fermi, eforturile fiind îndreptate spre păstrarea și renovarea plantațiilor de vii, dotarea și retehnologizarea companiilor vinicole, sporirea calității vinurilor și promovarea acestora pe piața externă, susține Nicolae Ciubuc.

La a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului au fost organizate 60 de standuri cu peste 1000 de vinuri, 20 de ansambluri etno-folclorice și interpreți care vor evolua pe scenă. De asemenea, 4 zone tematice ce vor găzdui master-classuri despre arta de a savura vinurile, un târg de meșteșugărit, master-class de dans popular, lansări de carte și multe alte activități, menite să pună în valoare tradițiile acestei țări. De asemenea, numeroase vinării au organizat evenimentele proprii la care așteaptă vizitatori din țară și de peste hotare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!