La informația Serviciului de Informații și Securitate privind expulzarea unei persoane de pe teritoriul țării nu are acces nimeni, nici măcar ministrul afacerilor interne și Biroul de Migrație și Azil. Declarația a fost făcută de șeful MAI, Alexandru Jizdan, la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul nostru de televiziune, explicând ultimele cazuri răsunătoare de expulzare.

„Vine doar solicitarea Serviciului de a fi declarat indezirabil. Trebuie să-i credem pe cuvânt pe cei de la SIS”, a spus ministrul.

Despre expulzarea unionistului George Simion, Alexandru Jizdan spune că atunci când a fost predat Poliției de Frontieră, acesta era absolut integru, iar documentul emis de Biroul de Migrație și Azil era curat. „Nu știu ce s-a întâmplat cu el după primire. Poliția de Frontieră nu ne-a sesizat, o plângere oficială nu am primit și nici Ambasada României la Chișinău nu a primit nicio plângere. Sunt niște constatări”, a spus șeful MAI.

În ceea ce privește deportarea profesorilor turci, Alexandru Jizdan a afirmat că avizul SIS privind expulzarea lor este și temeiul care a stat la baza procedurii. „Biroul de Migrație și Azil nu este instituția împuternicită, conform legii, să verifice Serviciul de Informații și Securitate”, spune ministrul. Potrivit lui, legalitatea deciziilor SIS privind expulzarea ar putea fi verificată de procurorul general și de către Parlament.

Ministrul recunoaște că acest caz de expulzare a cetățenilor turci este o problemă sensibilă pentru că, tangențial, are legătură cu mii de oameni. „Eu nu am dreptul să pun la îndoială avizul SIS”, a notat oficialul.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!