/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Nave NATO, inclusiv din România, efectuează exerciţii de reacţie rapidă în Marea Neagră pentru apărarea "suveranităţii naţionale"

09 octombrie 2018, ora 10:35

Două dintre cele patru grupuri maritime NATO efectuează un exerciţiu cu Forţele navale române săptămâna aceasta, în Marea Neagră, “în scopul creşterii interoperabilităţii şi al intensificării capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a proteja suveranitatea naţională prin apărarea colectivă. Exerciţiile de acest fel fac parte din măsurile specifice pentru o prezenţă maritimă intensificată în regiune”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul NATO.

“Grupul maritim NATO Doi (SNMG2) şi Grupul maritim NATO pentru contracararea minelor Doi (SNMCMG2) sunt formate în prezent din şase nave din Marea Britanie, România şi Turcia. După escalele făcute în România, aceste nave efectuează în prezent exerciţii în scopul creşterii interoperabilităţii şi pentru deprinderea unor abilităţi, inclusiv în privinţa apărării aeriene, activităţilor avansate de navigaţie, comunicaţii şi neutralizarea minelor”, precizează Alianţa Nord-Atlantică.

“NATO efectuează exerciţii şi operaţiuni în Marea Neagră în scopul menţinerii unei prezenţe credibile şi a unor capabilităţi defensive eficiente, în conformitate cu obligaţiile tratatelor”, anunță Alianţa Nord-Atlantică.

Totodată, Statele Unite acuză Rusia de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite.

Administraţia Vladimir Putin a instalat, în februarie 2017, sisteme de rachete de croazieră în cel puţin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar(Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de ţărmul Mării Negre.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este “extrem de preocupată” de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram