Zeci de pensionari au protestat astăzi în fața partidului Democrat. Bătrânii, îndemnați de liderul unei mișcări sociale, au cerut de la Vlad Plahontiuc pensii mai mari, cel puțin să acopere minimul de existență. Unii pensionari spun că au uitat gustul cărnii, iar alții recunosc că ar muri de foame, dacă nu ar fi sprijinul copiilor.

Stopați genocidul moldovenilor. Stopați genocidul moldovenilor. Stopați genocidul moldovenilor”, pensionară

La protest a venit și Olga Cebotari, o doamnă în vârstă de 73 de ani. A făcut un efort enorm să ajungă la manifestație pentru că din cauza unor probleme de sănătate a stat țintuită la pat aproape tot anul.

Am venit măcar minimală pensia să-mi dea ca să-mi plătesc „șioturile” da deja restuuu. Dacă nu avea să vă ajute copiii..Nuuuu. Nu eram. Demult eram dusă pe lumea cealaltă că am fost foarte bolnavă. Iată prima dată într-un an de zile, în 2018, prima dată am ieșit în oraș”, Olga Cebotari, pensionară, 73 de ani

Femeia povestește că a muncit toată viața în condiții nocive, iar acum primește o pensie de 824 de lei. Cu acești bani este nevoită să achite facturile, medicamentele și produsele alimentare.

La „VIBROPRIBOR” am lucrat tot la zonă vrednică, am lucrat la Policlinica numărul doi la roentgen cabinet. Eu nu pot să plătesc facturile de loc. De unde luați bani ca să achitați? Păi împrumut și apoi vara mă achit. Cu ce vă alimentați? Oi. Cu „ovsiank㔄grecikă” și cu supă. Carne am pe mine. Când ați mâncat ultima dată carne? Eu nu prea mănânc carnea că e foarte scumpă”, Olga Cebotari, pensionară, 73 de ani

Pentru a nu muri de foame, mătușa Pelaghia spune că vinde tot ce adună pe lângă casă.

Am pensia de 1120 de lei. 41 de ani lucrați și încă 9 după pensie. Ce mai este prin grădină primăvara mă duc la piață și mai vând ca să fac să am ce cumpăra pe iarnă, cartoafă tot ca să pun în beci”, Pelaghia Răducan, pensionară, 70 de ani

Bătrânii, mobilizați de liderul unei mișcări sociale, au venit să-i ceară explicație pentru pensiile mici liderului PDM. Aceștia îi cer lui Plahotniuc să pune presiune pe Guvern pentru ca pensiile să fie majorate măcar până la minimul de existență.

Noi cunoaștem că este și coordonatorul oficial al Guvernului și normal că el coordonează și cu guvernul poate să dea și ordin de partid”, Andrei Donică, co-președintele mișcării „Speranța- НАДЕЖДА”

Oamenii au sperat că în fața lor va ieși chiar Vlad Plahotniuc, lucru care nu s-a întâmplat.

Eu am munci, toată viața mea am muncit și vin acum la domnul Plahatniuc și mă rog să-mi dea o pensie. Unde-i dreptatea, domnule? Și iată, nu ne-au primit. Cum să-i numim așa conducători, pentru ce

Ulterior, în fața oamenilor a ieșit un reprezentat al partidului care a dat asigurări că cererea va fi examinată.

Au înregistrat solicitarea noastră și mi-a promis că domnul Plahotniuc va primi solicitarea și el va analiza solicitarea noastră și propunerea”, Andrei Donică, co-președintele mișcării „Speranța- НАДЕЖДА”

Bătrânii au depus o petiție similară și la Cancelaria Guvernului. Iar dacă autoritățile vor răspunde că nu au bani, pensionarii intenționează să atace statul în judecată. Potrivit ultimilor date, pensia medie pentru limita de vârstă, la 1 iulie, era de 1587 de lei, ceea ce acoperă aproape 100 de procente minimul de existență pentru această categorie de cetățeni.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!