Subiectul legat de vânzarea Air Moldova a fost discutat în comisia parlamentară Economie. Șeful Agenției Proprietății Publice a raportat că din cauza datoriilor în creștere, de circa un miliard de lei, compania riscă să intre în insolvabilitate. Pentru a o salva, autoritățile au decis să o privatizeze. Deputații din opoziție și-au exprimat nemulțumirea față de modul cum a decurs vânzarea.

Cât era de bine de petrecut până la urmă această tranzacție dacă a fost un singur ofertant? Ce grabă era așa urgentă?”, Valerian Bejan, deputat PL.

Haideți să o mai lăsăm o lună-două, intră în insolvabilitate totală și atunci nu avem nici o capacitate să mai scoatem nimic din această întreprindere. Avem rapoarte, avem date care indică că Air Moldova era într-o situație foarte, foarte complicată”, Vladimir Baldovici, director Agenția Proprietății Publice.

Domn’ director, eu bănuiesc că nimeni nu pune la îndoială faptul că Air Moldova trebuia vândută. Problema e alta – modul în care s-a petrecut această chestiune”, Valerian Bejan, deputat PL.

Dumneavoastră vreți să-mi spuneți că un investitor serios, în 37 de zile, pe timp de vară, cu o ofertă publicată doar în limba română”, Grigore Cobzac, deputat PLDM.

Regulamentul nu ne dictează acest lucru, nu invocă. O singură a venit, o singură companie o luăm în atenție. 30 de zile a fost acest anunț, nu am avut alte oferte”, Vladimir Baldovici, director Agenția Proprietății Publice.

Acesta a fost un concurs mimat și, de fapt, se știa cine este acest câștigător. De asemenea, nu m-au convins nici faptul că marii investitori de pe această piață nu sunt cointeresați într-o piață mică cum este Republica Moldova”, Grigore Cobzac, deputat PLDM.

Șeful Agenției Proprietății Publice a recunoscut că pierderile de sute de milioane de lei, înregistrate de companie, se datoarează managementului defectuos. Totuși, noul proprietar al companiei îl menține, deocamdată, în funcție pe directorul general al Air Moldova, Iulian Scorpan.

Dar compania Air Moldova s-a confruntat de la început cu 3 compartimente mari: una era managementul care, cu siguranță a avut probleme”, Vladimir Baldovici, director Agenția Proprietății Publice.

Pe de altă parte, deputații PD din comisie au lăudat procesul de privatizare, apreciind angajamentele de dezvoltare pe care și le-a asumat Civil Aviation Grup – compania care a câștigat concursul.

Domn președinte, eu cred că din ceea ce au vorbit colegii de la Guvern este destul de clar că tendința este, nu numai de a menține operatorul național Air Moldova, dar și de a dezvolta această companie. Mulțumesc”, Marcel Răducan, deputat PD.

Întreprinderea „Air Moldova” a fost vândută cu 1,2 miliarde de lei SRL-ului Civil Aviation Group, format din compania româneasca Blue Air și 2 investitori moldoveni, care dețin 51% din acțiuni. Capitalul social al companiei este de doar 500 de mii de lei. Tranzacția a fost criticată de mai mulți experți independenți și alți membri ai societății civile, atât din țară cât și de peste hotare. Asta pentru că, SRL-ul Civil Aviation Group a fost fondat la sfârșitul lunii august, la o lună de la anunțarea licitației. Totodată, aceasta a fost și unica companie care a participat în concurs. Până acum, doar 50 de milioane au fost transferați în bugetul de stat. Restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova și pe care investitorul s-a obligat să le achite în termen de 3-4 luni.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!