Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării, care a cerut ca o jurnalistă să fie cercetată penal pentru calomnie. Asta deși procurorii, dar și prima instanță au respins solicitarea fostului demnitar, în prezent om de afaceri. Avocatul Vadim Vieru menționează că infracțiunea de defăimare nici măcar nu mai există în codul Penal, deci tânăra nu are cum să fie cercetată pentru așa acuzații. Înte timp, jurnalista se simte hârțuită, întrucât procesul durează de mai bine de un an.

În ancheta pe care a publicat-o în 2017, inclusiv pe site-ul anticoruptie.md, jurnalista a scris despre cum sunt repartizați banii oferiți de guvernul României pentru reparația grădinițelor. În acea investigație, Natalia Scobioală, făcând trimitere la un alt portal, a menționat că o firmă deținută de Valeriu Pleșca a luat sume mari cu împrumut, inclusiv de la Banca Socială, care ulterior a fost lichidată din cauza furtului miliardului. Indignat că numele lui ar fi fost asociat cu jaful secolului, Pleșca a atacat-o în judecată, atât în procedură civilă, cât și penală. Acesta a cerut ca jurnalista să fie trasă la răspundere pentru calomnie.

O persoană încearcă să interpreteze niște lucruri. Asta pe noi ne-a indignat la culme”, Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării

De cealaltă parte, jurnalista consideră că a procedat corect, iar procesul este o hărțuire.

Mă acuză că am folosit cuvântul escroc, că aș fi folosit cuvinte indecente. Dar nu a fost așa. Aceste replici ne fiind folosite pentru că articolul a fost scris cu jurnaliști de investigații care au verificat, au editat și au monitorizat. Care ulterior a și fost aprobat. El m-a acuzat că l-am implicat în credite neperformante luate de la băncile care au falimentat în urma furtului miliardului”, Nata Scobioală, jurnalistă

Cererile depuse de Valeriu Pleșca au fost respinse de procurori și de judecătorii din prima instanță. Nu, însă, și de Curtea de Apel. Recent, magistrații au remarcat că procesul penal efectuat în această cauză are un caracter incomplect și neobiectiv”, iar organul de urmărire penală nu a examinat plângerea „c multiaspectual”. Așa că magistrații au admis cererea fostului ministru, chiar dacă infracțiunea ce i se încriminează jurnalistei nu mai există în Codul Penal.

Sunt sigur ca pana la urma va fi emisa o ordonanta de refuz in pornirea urmarirea penale pentru ca nu poate sa existe atunci cand sunt careva investigatii jurnalistice, cand este vorba de libertate de exprimare nu poate sa existe jurnalistul ca subiect de infractiune in acest caz”, Vadim Vieru, avocat

Procesul penal pe numele Nataliei Scobioală va fi reexaminat de oficiul Centru al procuraturii capitalei care va decide dacă jurnalista poate fi trasă la răspundere penală, așa cum a solicitat fostul ministru al Apărării.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!