/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

O gravidă și copilul său nenăscut au decedat într-un Spital Raional din Moldova

missing
12 octombrie 2018, ora 18:30

„Gravida a fost adusă pe data de 10 octombrie la ora 17:00 de către serviciul de urgență cu suspecții respiratorii virale acute, cu o temperatură aproape în limitele normei, subfebrilă, cu clinică minoră de cefalee. Medicul de gardă a luat decizia de a rămâne sub supraveghere, având parametrii fiziologici normali. Se afla sub supraveghere în UPU, noaptea era monitorizată, medicul a văzut-o la 1:00 și peste o oră și jumătate ea a decedat. La internare nu a trezit vreo suspecție cu riscuri înalte, de aceea a fost lăsată sub supraveghere. Este o stare nu foarte des întâlnită”, a spus directoarea Spitalului Raional Cimișlia, Mariana Florea.

Potrivit spuselor directoarei, gravida ar fi trebuit să se prezinte pe 9 octombrie la medicul ginecolog ca să fie trimisă la Institutul Mamei și Copilului, dar nu ar mai fi venit. Aceasta ar fi fost consultată pe data de 8 octombrie de către medicul oftalmolog, fiind suspectată de subluxație cristalină, sindrom Marfan. Avea interdicție de a naște fiziologic, de aceea medicul ginecolog i-ar fi recomandat să se prezinte a doua zi la spital pentru a fi trimisă la IMC, unde urma să fie spitalizată și să nască.

Nu cunoaștem dacă în momentul când a fost adusă cu ambulanța femeii i s-ar fi făcut ECG sau alte investigații, ce medici mai exact au văzut-o, cert este că medicul de gardă nu știa nimic despre starea ei.

„Când a fost adusă la spital cu urgența, doctorul de gardă nu a avut nicio informație despre cine este doamna și de ce este suspectată”, spune Mariana Florea.

Am încercat să aflăm de la asistenta medicală din satul Codreni, de unde este tânăra, dacă femeia avea anumite probleme de sănătate, dar lucrătorul medical a refuzat să vorbească și, la prima etapă, a negat că vreo gravidă din localitate ar fi decedat.

Acum nu este clar nici cum s-a ajuns la diagnosticul de disecție de aortă cu tamponadă acută a cordului, acesta a fost stabilit postmortem de morfopatolog. În spital nu există medic cardiolog. De asemenea, nu este clar la această etapă dacă fătul putea fi salvat sau nu. Potrivit administrației, pe acest caz a fost formată o comisie, în care sunt implicați și specialiști de la Ministerul Sănătății și anume aceștia ar urma să răspundă la toate aceste întrebări.

Potrivit specialiștilor în cardiologie, în cazul unei predispuneri de disecției a aortei, sarcina poate provoca dezvoltarea acesteia, iar în acest caz este necesară efectuarea unui examen ecografic al inimii și al aortei. De asemenea, în cazul unei disecații de aortă poate da dureri în piept pacientului, care poate fi confundat cu o suspecție de pneumonie.

Anevrismul aortei reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendința la expansiune și ruptură.

Pacienții cu anevrism aortic sunt asimptomatici pentru perioade lungi de timp, afecțiunea fiind descoperită de cele mai multe ori întâmplător, cu ocazia efectuării unor investigații cu alte scopuri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram