La ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a desfășurat recent la Minsk, a fost adoptată o declarație în legătură cu faptul că Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse numește recunoașterea independenței Bisericii din Ucraina „un atentat al Patriarhiei Constantinopolului asupra teritoriului canonic al Bisericii Ruse”.

Presa rusă scrie că Patriarhia Moscovei va interzice creștinilor ortodocși ruși să se roage pe Muntele Athos, întrucât acesta este teritoriul canonic al Patriarhiei Constantinopolului. Nu se știe deocamdată dacă această decizie îi vizează și pe creștinii ortodocși din Republica Moldova.

Ion Moșneguța, Episcopul de Soroca susține că deciziile care s-au luat la Minsk nu vor influența esențial creștinii ortodocși din Republica Moldova.

„Deocamdată nu pot să mă expun pe acest subiect deoarece nu suntem suficient de informați, dar informații la acest subiect vor apărea ulterior. În Republica Moldova nu vor fi operate niciun fel de schimbări. Nu suntem cumva afectați”, a spus Episcopul de Soroca.

Potrivit Mitropoliei Moldovei, la ședința Sinodului a fost aprobată noua redacție a Regulamentului cu privire la mitropoliile Bisericii Ortodoxe Ruse și fost reînnoită componența Grupului interdepartamental pentru predarea teologiei în instituțiile de învățământ superior.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!