După ce deputații PLDM și PL au refuzat să susțină în lectura a doua proiectul de lege privind modificarea Constituției, inițiat de PDM; Candu i-a numit trădători și a afirmat că acești au întors spatele integrării europene. În replică, PLDM a venit cu o adresare către cetățeni în care spune că „insistența cu care acesta încearcă manipularea opiniei publice naționale și internaționale, prin introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, demonstrează cinismul acestei puteri și lipsa de respect pentru cetățeni”.

Potrivit acesteia PLDM respinge orice formă de șantaj la adresa sa și califică intenția PD a de a scoate în afara cadrului constituțional pe oricine care se pronunță împotriva integrării europene, drept o manifestare a caracterului său dictatorial profund antieuropean.

„PLDM precizează că integrarea europeană este rezultatul deciziilor cetățenilor şi a instituțiilor europene. Nu trebuie să confundăm Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică. Nu sintagma din Constituție poate garanta păstrarea cursului european, ci sutele de mii de cetățeni moldoveni ignorați și lipsiți de dreptul de vot, care astăzi trăiesc în vest și pot prin votul lor să echilibreze opțiunea geopolitică a Republicii Moldova. PLDM nu va accepta introducerea acestei sintagme în Constituție atâta timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, se mai spune în adresarea liberal-democraților.

Totodată, ei menționează că nedorința PLDM de a modifica art. 13 din Constituție, cu introducerea noțiunii de ”limbă română” este „încă o dovadă a dualității și fățărniciei Partidului Democrat și a aliaților săi”.

Suntem conștienți de pericolul revanșard al forțelor de stânga și, mai ales, de ura cu care aceștia tratează Uniunea Europeană. Nu credem însă că modificarea Constituție este o garanție a ireversibilității acestui proces. Uniunea Europeană cere reforme și nu propagandă. Nu avem certitudinea că în eventualitatea unei victorii în alegeri, socialiștii nu vor corupe deputații democrați să modifice Constituția, conform altor interese. Singura noastră soluție este schimbarea acestui regim și realizarea unor reforme cu adevărat europene”, se mai spune în adresarea acestora.

Precizăm că după ce proiectul nu a trecut de a doua lectură, Candu a anunțat că PDM și PPEM vor încerca să organizeze un referendum pentru modificarea Legii Supreme, arătându-se convins că oamenii vor vota pentru introducerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!