Unele dintre judecătoarele reținute azi de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, au instrumentat anterior cauze răsunătoare, cum fi dosarul ex-premierului Vlad Filat sau al omului de afaceri Veaceslav Platon.

Ludmila Ouș a făcut parte din completul de judecători, condus de Nichifor Corochii, care a examinat la Curtea de Apel dosarul ex-premierului Vlad Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență.

La rândul ei, Galina Moscalciuc a făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat pe Vlad Filat la pușcărie. Sentința a fost pronunțată alături de alți doi judecători: Andrei Niculcea şi Sergiu Lazări.

În decembrie 2017, când magistrata Galina Moscalciuc activa la Judecătoria Buiucani, aceasta a instrumentat și dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon

Tot Moscalciuc a examinat în primă instanță dosarul legat de firma „Finpar Invest”, afiliată lui Vlad Plahotniuc, privind un teren de 1,17 hectare de pe strada Ghioceilor. Magistrata a instrumentat și dosarul fostului polițist Ion Perju, acuzat de omorul lui Valeriu Boboc.

De asemenea, magistrata a examinat și cauza civilă prin care Vlad Plahotniuc a solicitat despăgubire morală de circa un milion de lei de la Victor Țopa și Viorel Țopa.

Pe când era la Judecătoria sectorului Centru, Liubovi Brânză a făcut parte dintr-un complet de judecători care a examinat dosarul lui Petru Gâlcă, alias Micu, acuzat de omor și tentative de omor.

Amintim că, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut cinci magistrate: Ludmila Ouș, judecătoare la Curtea de Apel; Galina Moscalciuc, judecătoare la Curtea de Apel; Liubovi Brânză, judecătoare la Curtea de Apel; Victoria Hadîrcă, magistrată la Judecătoria sectorului Centru și Tizu Svetlana, o altă magistrată de la Judecătoria sectorului Centru.

În total, în urma perchzițiilor de azi, au fost reținute zece persoane, este vorba despre:  3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, 1 procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, 1 avocat, 1 asistent judiciar, 1 medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!