Atenție la jucăriile pe care le procurați copiilor. O treime dintre acestea conțin o concentrație chiar și de o sută de ori mai mare de metale grele, mai ales cea a plumbului, folosit la vopsirea jucăriilor. Medicii avertizează că aceste substanțe chimice pot avea consecințe tragice asupra sănătății, provocând inclusiv moartea. Părinții spun că nu prea atrag atenția la materialele din care sunt făcute jucăriile.

Un laborator independent din străinătate a apreciat conținutul substanțelor chimice în jucăriile pentru copii, ce se regăsesc pe piața de la noi. În special, a fost acordată o mare atenție plumbului, care este un metal toxic, pentru oameni. Potrivit cercetătorilor, rezultatele sunt alarmante.

Aleatoriu s-au ales câteva jucării: jucării de pluș, jucării de plastic, jucării colorate, după care au fost transmise peste hotare la testare. Jucăriile care au culori aprinse conțin mai mult plumb în cantitate, deoarece este bine-cunoscut că plumbul se folosește la vopsele pentru a menține vopseaua. S-a depistat că mai există și alte substanțe chimice cum ar fi cadmiu sau mercur”, Natalia Guranda, manager de proiecte

Medicii atenționează că excesul de plumb în organism poate afecta creierul, rinichii și sistemul nervos, iar la femeile gravide ar putea provoca avortul spontan. Odată ajuns în oase, plumbul se elimină extrem de greu, în decurs de 30 de ani.

Plumbul este un metal greu, care are proprietăți toxice și face parte din topul celor zece substanțe chimice care au importanță deosebită pentru sănătatea publică. Odată nimerind în organismul uman, poate să atingă unele limite în sânge, în urină sau în substratele dure”, Elena Jardan, consultant principal Ministerul Sănătății

Specialiștii atenționează că ține de datoria părinților să studieze minuțios jucăriile pe care le procură copiilor, pentru că legislația Republicii Moldova nu interzice importarea jucăriilor care conțin și plumb. Oamenii recunosc că nu se uită tot timpul la compoziție.

La compoziție, de obicei, nu ne uităm. Analizăm calitatea și prețul.

La chestiile astea nu ne uităm și sunt sigură că 80 la sută nu se uită la asta. Marea majoritate sunt produse de China și la calitate practic toate lasă de dorit.

Îmi pare că înainte compoziția era mai bună decât acum, de aceea nici nu mă uit.

Doamna Tatiana vinde jucării într-o tarabă din Piața Centrală deja de mai mulți ani. Deși toate sunt aduse din China, femeia își face griji ca fiecare să aibă toate documentele în ordine.

Aceasta e o jucărie chineză, este certificată. Iată vedeți acest semn înseamnă că ea este ecologică. Adică ea poate vândută”, Tatiana, vânzătoare

Alți vânzători, deși au afirmat că dețin toate actele necesare, au refuzat să le prezinte la cameră.

– Eu am zis că sunt certificate.
– Dar puteți să ni le arătați?
– Sunteți organele care verificați? Păi dumneavoastră ați venit să-mi dați întrebări, nu să mă controlați.

În timp ce piețele abundă în jucării toxice, unii au decis să producă jucării pur ecologice. Este și cazul unei companii din capitală, care confecționează jucării din lemn.

Noi le producem din lemn, în hârtie, piele folosim și bumbac. Ele sunt vopsite pe bază de apă, unde copilul poate să le pună în guriță. Noi le recomandăm copiilor de șase luni. Jucăriile noaste au certificate unde putem să arătăm că într-adevăr sunt jucării ecologice”, Liuba Hâncu, consultant

Anual, în capitală, la sfârșitul lunii octombrie, este marcată săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorului, în ultimul an în Republica Moldova nicio jucărie încă nu a fost returnată pentru că ar conține substanțe toxice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2016, expunerea la plumb a cauzat 540 000 de decese, majoritatea în regiunile în curs de dezvoltare.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!