În ultimul timp, tot mai mulți oameni se plâng pe magazinele online care livrează comenzi deteriorate, cu întârziere și nici nu întorc banii dacă produsul este greșit. Deși experții luptă cu escrocii și vin cu sfaturi utile, oamenii spun că oricum dau peste șmecheri și, astfel, își pierd încrederea în shoppingul online. Experții promit să elaboreze o listă neagră cu magazinele online care vând cu încălcări.

CORINA GAIU, OFIȚERĂ DE PRESĂ APCSP: „În acest an s-au dublat reclamațiile ce țin de neconformitatea produselor achiziționate. Dacă anul trecut aveam înregistrate circa 15 reclamații de acest gen anul acesta, de la începutul anului 2018, sunt deja notificate 30 de reclamații”.

Subiectul a fost discutat astăzi de mai mulți specialiști în cadrul unei conferințe de presă. Responsabilii de la Agenția pentru protecția Consumatorilor promit că la anul viitor va apărea o listă neagră în care vor fi incluse toate magazinele online din țară care nu respectă legea.

CORINA GAIU, OFIȚERĂ DE PRESĂ APCSP: „Acest proiect este încă în proces de lucru. Bineînțeles pentru conformarea agenților economici față de actele normative în vigoare este necesar de creat această listă. 05:43-05:56 Se vor desfășura vizite de consultanță în cadrul instituțiilor de învățământ, pentru că noi cei tineri, în mare parte, suntem cei care utilizăm internetul și serviciile pe care ni le oferă”.

Consumatorii spun că, deși shoppingul online este extrem de comod, deseori produsele livrate nu sunt la fel ca cele afișate pe site.

Experții ne sfătuie să fim atenți la site-urile de pe care facem comanda și să analizăm bine condițiile de livrare și returnare a produselor.

PETRU MOLCEANU, INSPECTOR PRINCIPAL DCPIS: „În primul rând trebuie să fie denumirea corectă a agentului economic, telefonul de contact. Trebuie să fie nemijlocit descrierea produsului, cum se utilizează. Sigur că consumatorul când primește aceste produse trebuie să se înmâneze manualul de utilizare”.

Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, cel mai des oamenii se plâng pe faptul că nu au unde să se adreseze, dacă se depistează un produs defectat. Conform legii, agentul economic este obligat să rezolve toate problemele legate de marfa pe care a livrat-o, iar în caz de necesitate, să returneze banii în întregime.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov, Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!