Plățile informale în școli sunt oferite în continuare, anul trecut valoarea acestora a atins 3 400 de lei, dublu decât în 2015, asta chiar dacă sunt interzise de legislația din domeniul educației. Potrivit experților, atât Codul Educației, cât și cel de Etică al profesorilor, deși sunt scrise bine, sunt implementate selectiv, fiind nevoie de regulamente suplimentare. Concluziile se conțin într-un studiu privind fenomenul plățile informale în școli, iar explicația părinților care dau bani a fost că plătesc pentru că și alții fac la fel.

34% spun „Plătesc toți, plătim și noi”, adică luați banii, lăsați-mă în pace. Plătim ca să scăpăm de probleme, plătim ca să avem note mai mari, nu plătim ca să avem educație mai calitativă”, Anatol Gremalschi, director de programe Institutul de Politici Publice.

La studiu au participat 600 de părinți din toată țara. Oamenii au menționat că, informal, cel mai mult plătesc pentru taxa de înregistrare, ore suplimentare, reparații, procurarea de bunuri pentru școală, suplinirea salariului cadrelor didactice și cadouri pentru profesori. Potrivit studiului, în 2017, valoarea plăților informale a fost de aproape 3400 de lei, dublu decât în 2015.

Între timp, tot mai mulți părinți se feresc să răspundă la întrebarea dacă achită taxe neoficiale, iar faptul că subiectul nu este discutat atât de des, nu înseamnă că a dispărut.

S-a spus că este interzis și cadrul didactic va fi pedepsit pentru asta, părinții nu-l mai divulgă. Fenomenul în societate există, dar pe agenda publică el nu se discută”, Anatol Gremalschi, director de programe Institutul de Politici Publice.

Majoritatea respondenților au precizat că oferă benevol acești bani. În cazul părinților care nu plătesc din propria inițiativă, plățile informale sunt solicitate de către cadrele didactice, de comitetele părinților și de directorii de școli. Studiul a mai arătat că fiecare al treilea părinte se teme că neachitarea taxelor cerute de școală va avea repercusiuni negative asupra propriului copil. Experții spun că deși legislația în domeniul educației interzice colectarea plăților informale, pentru ca aceste coduri să fie implementate ar mai fi nevoie și de câteva regulamente.

Au rămas multe lucruri din Cod care nu au fost concretizate în aceste regulamente. 1:44 – 1:55 Mă refer la procedurile de selectare și de promovare a cadrelor didactice, la salarizarea cadrelor didactice în funcție de performanță”, Anatol Gremalschi, director de programe Institutul de Politici Publice.

În replica, reprezentanții ministerului Educației au menționat pentru TV8 că lucrează la îmbunătățirea regulamentelor adiționale. De asemenea, elevii vor învăța la școală despre integritate și anti-corupție, iar instituțiile de învățământ vor fi verificate mai riguros.

Sunt și acțiunile de transparentizare a activității instituției de învățământ, cu obligația de afișare a bugetelor, a informației despre plățile de care beneficiază instituția de învățământ, raportarea bugetară”, Rodica Josanu, șefa direcției Juridice, Ministerul Educației.

Datele studiului privind taxele informale în școli au fost colectate în perioada 15-27 iunie 2018, de către Institutul de Politici Publice, marja de eroare fiind de +/-4%.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Mark Diaconu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!