/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Nu au fost voturi suficiente. Proiectul de introducere în Constituție a limbii române nu a fost inclus pe ordinea de zi

missing
01 noiembrie 2018, ora 11:16

Inițiativa de introducere a fost prezentată de Tudor Deliu care a precizat că mâine, 2 noiembrie, expiră termenul la care proiectul dat mai poate fi discutat în Parlament. „Proiectul 399 a fost înregistrat la 2 noiembrie 2017, el prevede modificarea articolului 13 din Constituție și revenirea la adevărul științific, limba română ca limbă de stat să fie inclusă în Constituție”, a declarat Deliu.

Acesta a mai precizat că argumentul privind lipsa raportului comisiei juridice nu este actual, deoarece el singur a încercat să introducă proiectul pe ordinea de zi a acesteia, dar nu au fost suficiente voturi.

„Argumentele că nu există raportul comisiei juridice nu țin, deoarece eu personal la trei ședințe a comisiei am insistat să fie inclus în ordinea de zi a ședinței acest proiect și nu a acumulat numărul necesar de voturi. Însă comisia poate astăzi să se întrunească în ședință, așa cum o faceți dvs. cei de la guvernare, aproape în fiecare ședință de plen. Ultimul exemplu elocvent este pachetul de acte cu referire la trupele de carabinieri care dimineața a avut loc ședința comisiei, iar apoi timp de 20 de minute adoptat în două lecturi. De aceea eu vă chem stimați deputați să votăm introducerea în ordinea de zi și astăzi să avem discuții la acest subiect”, a spus Tudor Deliu.

Deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, a propus PLDM să inițieze un referendum. „ Dacă într-adevăr doriți, aflați părerea poporului și ieșiți cu inițiativa unui referendum, noi vom susține ideea acestui referendum ca să punem punct în această discuție interminabilă și neproductivă”, a spus Bătrâncea.

„Acest proiect va trece doar atunci când în Parlament se va vorbi doar în limba oficială. Atât timp cât la noi deputații vorbesc în limba rusă și țin cu Rusia, dar nu cu cetățenii de la noi, atât timp vom avea o problemă”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele PL.

„Grupul Popular European consideră că susținerea introducerii acestui proiect de lege ne a defini în continuare e toți noi, pe toți cetățenii R. Moldova care vor să trăiască într-un stat unitar, dar limba română în Constituție ne va face mult mai uniți și vom putea dezvolta țara fără a o dezbina în graiuri diferite”, Ștefan Creangă, deputat PPEM.

Proiectul a fost susținut doar de 21 de deputați, iar ulterior Deliu a anunțat că fracțiunea PLDM părăsește ședința plenului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram