/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Alegerile parlamentare din Statele Unite, un test pentru preşedintele Donald Trump

03 noiembrie 2018, ora 14:52

Scrutinul din 6 noiembrie este considerat de specialişti un referendum privind politicile preşedintelui Donald Trump. Miza scrutinului o reprezintă controlul asupra Congresului SUA. Vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, în 6 noiembrie, au loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane, scrie Mediafax.

Temele de siguranţă publică, inclusiv imigraţia, dar şi situaţia economică sunt prioritare în campania electorală. Donald Trump a intensificat retorica împotriva imigraţiei şi a lăudat performanţele economice obţinute de la începerea mandatului de preşedinte al SUA.

Pierderea controlului republicanilor asupra Senatului ori o majoritate fragilă în Camera superioară a Congresului riscă să genereze o serie de probleme de tip politic pentru Donald Trump.

Rezultatul scrutinului parlamentar va avea efecte şi asupra planului lui Donald Trump de a candida pentru un nou mandat de preşedinte în anul 2020. Un rezultat slab înregistrat acum de Partidul Republican ar putea fi interpretat ca fiind un vot împotriva politicilor preşedintelui Donald Trump. Situaţia va influenţa politicile preşedintelui în următorii ani. În plus, există riscul ca unii adversari politici republicani să fie încurajaţi să concureze împotriva lui Donald Trump în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican la postul de preşedinte al SUA în anul 2020. De obicei, preşedintele în funcţie candidează automat pentru un nou mandat, având în continuare susţinerea partidului, dar au existat cazuri în care au preşedinţii în funcţii au fost reuşit să fie desemnaţi din nou candidaţi abia după competiţii dure.

Pe de altă parte, eventuala pierdere a majorităţii republicane în Congres ar putea fi folosită de preşedintele Donald Trump pentru a argumenta în campania prezidenţială că democraţii nu i-au permis aplicarea ideilor politice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram