Începând cu anul 2019, în bugetul de stat vor fi prevăzute cheltuieli pentru activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Instituțiile publice centrale vor dezvolta o rețea de comunicare, care va spori cunoștințele specialiștilor în domeniu și va avea drept obiectiv planificarea cheltuielilor pentru investiții în activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, managerul Oficiului Schimbarea Climei, Vasile Scorpan, spune că finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și mărirea capacităților de stocare a acestora, reducerea vulnerabilității și menținerea și creșterea rezistenței sistemelor umane și ecologice la impactul negativ al schimbărilor climatice. „Această definiție internațională poate fi utilizată pentru a ajuta la clarificarea termenului de „finanțare a schimbărilor climatice” la nivel național. O metodologie unică de marcare a cheltuielilor climatice nu există. Astfel, fiecare țară elaborează o metodologie adaptată la situația concretă la nivel național”, a declarat Vasile Scorban.

Reprezentantul Institutului de Energetică, Ion Comendant, susține că în Republica Moldova, 80 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră sunt de la producerea energiei, transport, clădiri și deșeuri.„ Țara noastră, fiind parte a  organismelor internaționale, are obligațiunea de a contribui la reducerea acestor emisii cu 78% până în anul 2030. O planificare corectă a cheltuielilor va contribui la atingerea acestei ținte”, spune Ion Comendant.

Reprezentanții instituțiilor publice centrale au participat la un atelier de instruire în domeniul planificării cheltuielilor climatice ale bugetului public național. În cadrul evenimentului, aceștia au convenit să dezvolte o rețea de comunicare, ce va spori cunoștințele specialiștilor în domeniu și va avea drept obiectiv planificarea cheltuielilor pentru investiții în activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!