Autoritățile municipale vor să dea o nouă viață celor 21 de panouri cu ziare, instalate în preajma Catedralei mitropolitane. Nu se știe însă când, mai exact, intenția va deveni realitate, pentru că întreținerea acestora ar necesita un buget de zeci de mii de lei. Între timp, foarte puțini sunt cei care se opresc din drum pentru a citi publicațiile afișate pe panouri, preferând să se informeze de pe telefoane sau tablete.

Majoritatea panourilor cu ziare din parcul catedralei stau vandalizate de ani buni. Doar cinci dintre acestea sunt utilizate, iar ziarele sunt schimbate săptămânal. În timp ce unele titluri sunt recente, altele stau neschimbate încă din vară”, Diana Popa, reporter TV8

Trecătorii spun că se apropie de panouri foarte rar sau chiar niciodată.

Am timp liber și mă uit de la ziar la ziar. Nu prea văd pe nimeni să se intereseze, dar așa, pierdere de timp.

Ca de obicei toți acum informația o primesc de la internet, adică rețelele de socializare, dar aici am observat mai puține persoane să oprească să să se uite.

– Nu le citim.
– De ce?
– Nu avem nici timp nici interesul, deoarece internetul ne fură. Cred că vandalizarea vine mai mult de la tineret și regret.

Mergi pe drum și vezi noutățile. Nu trebuie să intri pe internet să le citești. Așa e mai comod catare. Dacă ar fi ceva interesant aș citi, dar așa nu.

Responsabilă de panouri este Direcția Cultură din cadrul primăriei capitalei, care procură ziare de la companiile de presă și le afișează gratuit. Însă când este vorba despre reparația celor 21 de panouri, responsabilii dau vina pe fosta conducere.

Îmi pare că atunci era în jur de 20 de mii, asta nu a fost atât de scump, se putea de făcut. Deja e mai scump. În planul de achiziții o să punem să le reparăm. Știți cum e cu cartea scrisă acum. E mai puțin, tot mai mult în varianta electronică. Dar este solicitat. Chișinăuienii doresc. Citesc și nu procură”, Stela Mitriuc, șef Interimar Direcția Culturală, Chișinău

Potrivit Direcției Cultură, reparația unui panou ar costa peste 5000 de lei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!