Șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, susține că, în ultima perioadă, fenomenul taxelor ilegale în instituțiile de învățământ este în creștere.

„Ultimele sondaje arată că suma plăților ilegale în educație practic s-a dublat și voi da crezare acestei informații pentru că doar la ultima noastră operațiune, când a fost reținut un șef al unei asociații de părinți de la o renumită grădiniță din capitală, s-a constatat că averea acestuia poate concura indiscutabil cu averea unui om de afaceri. Bunurile depistate sunt opt imobile, o bază de odihnă, o școală privată, peste jumătate de lei în numerar și zece automobile”, a declarat directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unor audieri organizate astăzi la Parlament, la acest subiect.

Potrivit CNA, învăţământul general este afectat de o serie de riscuri şi vulnerabilităţi de corupţie. În special, este vorba despre colectarea plăţilor neformale pentru fondul clasei, fondul școlii, reparaţia instituțiilor şi echipamente, cadouri cu ocazia diferitor sărbători, caiete cu evaluări, teste, lucrări practice etc., neasigurarea luării la evidenţă contabilă a bunurilor donate de către asociaţiile de părinți, nepublicarea raportului privind utilizarea mijloacelor financiare din cadrul asociaţiilor obşteşti, imixtiunea directă sau indirectă a directorilor/managerilor instituţiilor de învăţământ şi cadrelor didactice în activitatea asociaţiilor de părinţi.

De asemenea, CNA sesizează despre impunerea unor activități extracurriculare contra plată, impunerea cumpărării de manuale care nu sunt incluse în schema de închiriere, favorizarea elevilor în procesul de susţinere a bacalaureatului, fraudarea evaluărilor de orice tip contra bani, favoritismul în procesele de instruire şi de evaluare, neasigurarea transparenţei rapoartelor financiare ale instituţiilor de învăţământ, nepublicarea rapoartelor anuale ale instituţiilor de învăţământ privind achiziţiile publice.

În cadrul audierilor, Zumbreanu a pomenit despre schema de estorcare de bani de la Academia de Studii Economice, în urma căreia au fost puse sub învinuire 56 de persoane, și de schema similară de la Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică, în privința căreia sunt documentați cinci profesori. Totodată, conducerea CNA a vorbit și despre cazuri de estorcare de bani la Universitatea de Stat din Moldova, unde s-a stabilit că sistematic se estorcau mijloace băneşti, personal sau prin intermediari, de la studenţi de către unii profesori, decani, şefi de catedră şi conducerea instituţiei, în sumă de până la 1 500 de euro.

Potriivt datelor statistice ale CNA, de la începutul acestui an, centrul a examinat circa 110 petiţii în domeniul învățământului, o bună parte dintre acestea fiind anonime.

În total, anul acesta au fost iniţiate 24 de cauze penale în privinţa subiecţilor sau pe fapte de corupţie şi conexe corupţiei, dintre care șase cauze penale pornite pe faptul corupţiei pasive, șase – abuz de putere sau abuzul de serviciu, cinci – trafic de influenţă, trei – fals în acte publice și un caz de corupţie activă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!