Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) trebuie să elaboreze în decurs de două săptămâni un nou concept al reformei Serviciului de asistență medicală urgentă, a dispus șeful Executivului, Pavel Filip.

Potrivit reprezentanților Guvernului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut o analiză preliminară Serviciului de asistență urgentă și a constatat că actualul sistem de intervenție este unul defectuos, cu o organigramă stufoasă, cu prea mulți șefi și o utilizare ineficientă a resurselor disponibile.

Astfel, noul concept al reformei Serviciului de urgență trebuie să vizeze structura, personalul și numărul de ambulanțe.

Totodată, Pavel Filip a cerut de la minister informații cu privire la situația și calitatea reparațiilor unităților de asistență medicală urgentă din ultimii trei ani și modul cum au fost gestionate resursele în acest sens.

În prezent, serviciile medicale de urgență sunt prestate de către instituția de bază Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), în cooperare cu serviciul AVIASAN.

Amintim că, recent, mai mulți angajați ai CNAMUP, unii dintre ei cu funcții de răspundere, au fost concediați sau au fost sancționați disciplinar, după un caz în care un bărbat a decedat în stradă, în cartierul Telecentru al capitalei. Pe acest caz Ministerul Sănătății desfășurat o anchetă internă și a scos la iveală faptul că ambulanța a ajuns cu întârziere la intervenție. Echipa de medici a sosit la chemare în circa 40 de minute. Membrii grupului de lucru care au efectuat investigația au ajuns la concluzia că bărbatul avea șanse să fie salvat, dacă ajutorul medical îi era acordat la timp.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!