Membrii Exeutivului au aprobat în ședința de azi proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

„Pentru a avea o construcție durabilă ai nevoie și de un fundament puternic –  această lege va reprezenta acel fundament de creșteri salariale pentru cei careși primesc salariul din bugetul statului, oferindule, de fapt, un sistem echitabil. În același timp, vom avea posibilitatea să venim în fiecare an cu majorări de salarii”, a spus declarat în acest sens premierul Pavel Filip.

Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului  angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent, explică reprezentanții Guvernului.

Potrivit autorilor proiectului, legea prevede că salariul minim din sectorul bugetar nu va fi mai mic de 2000 de lei și se va reduce diferența dintre cel mai mare salariu și cel mai mic salariu de la 33 de trepte, la 15 trepte.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 20192021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % – pentru cele finanțate din bugetele locale, precizează reprezentanții Executivului.

Tot la ședința de azi a Guvernului a fost aprobat și proiectul legii Bugetului Public Național pentru anul 2019.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!